söndag, mars 13, 2011

Bra att kyrkorna tar ställning för en mänsklig sjukförsäkring

Sveriges kristna råd förde fram för några dagar sen i ett öppet brev en rad krav på hur sjukförsäkringen snabbt måste ändras. Vänsterpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor Wiwi-Anne Johansson kommenterar:
- Det är glädjande att Sverige kristna råd nu ansluter sig till kritiken mot sjukförsäkringsreformen. För var dag blir vi fler och fler som inte kan tiga om försämringarna av sjukförsäkringen och hur de har drabbat människor. Det är hög tid att regeringen lyssnar, säger Wiwi-Anne Johansson.

- När trygghetssystemen urholkas vänder sig många människor till kyrkorna för att be om mat för dagen eller kläder till barnen. Det är en nödhjälp många av oss trodde hörde till historien men som nu har tvingats tillbaka. Samtidigt har de rika blivit allt rikare.

- Nyckeln till att få tillbaka människor i arbete är rehabilitering, ingen blir friskare av fattigdom. Utförsäkringar måste stoppas, säger Wiwi-Anne Johansson.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

En del borgare gillar inte det här, att personer inom svenska kyrkan uttalar sig om sociala frågor. Jag minns att det hände redan på Gösta Bohmans tid, när biskopen i Stockholm vågade ha någon synpunkt på skatteflyktingar. Moderatledare Bohman blev arg på biskopen.

Men när man tänker på hur ett växande antal människor behandlas vad det gäller Arbetsförmedling, Försäkringskassa, Fas3 och annat elände numera, och det beror av medvetna politiska beslut, så skulle man ju kunna slå de kristna i Alliansen med ett lämpligt bibelcitat. Kanske ett som låter så här om jag minns rätt: "Allt vad I gören mot den minste av mina bröder haven I ock gjort mot mig." Eller annorlunda uttryckt: om du sparkar på försvarslösa människor har du också sparkat på Jesus. Kanske något för särskilt KD-arna att tänka på?

Nicke Grozdanovski sa...

Man ju minns ju förra Ärkebiskopen KG Hammar som verkligen är en radikal människa och han retade gallfeber på högern genom att mer eller mindre ständigt ta ställning även i politiska frågor. Men för många andra var han ett hopp.

Ser man till det kristna budskapet så är det inte svårt att förstå att kyrkorådet agerar som de gör i dessa frågor. Värna om de svaga i samhället är ju det ursprungliga budskapet från kristendomen. Sen har den förstörst av människans ondska och maktfullkomlighet