fredag, mars 04, 2011

Dags att investera

Finansminister Anders Borg har nu redovisat Finansdepartementets syn på det ekonomiska läget. Ulla Andersson (V), ekonomiskpolitisk talesperson, anser att inkomstskillnaderna i samhället måste minska. Den utveckling som bland annat SCB nu visar är ohållbar. Det behövs satsningar på att stärka den generella välfärden.
I en undersökning som tidningen KommunalArbetaren har gjort konstateras att cirka 30.000 färre jobbar inom vård, skola och omsorg idag än för 20 år sedan. Vi ser det i större barngruppstorlekar i förskola, skola och skolbarnomsorg, och i att äldre inte får sina behov tillgodosedda inom äldreomsorgen.

- Det finns ett skriande behov av fler anställda i förskolan, skolbarnomsorgen och äldreomsorgen. Trots detta väljer finansministern att amortera på en statsskuld som absolut inte är något problem i stället för att investera. Det är inte sund ekonomisk politik, säger Ulla Andersson.

- Finansministern räknar med en offentlig konsumtion som understiger inflationen så några större välfärdsreformer lär vi inte få. Däremot fortsatta skattesänkningar som ökar inkomstskillnaderna, säger Ulla Andersson.

Statistiska centralbyrån visar att det framför allt är ensamstående kvinnor med barn som har det svårt.

- Fler än var fjärde ensamstående kvinna lever med låg ekonomisk standard i Sverige. Hur kan det bara stillastående betraktas? Var är det politiska ansvaret?



Inga kommentarer: