fredag, mars 25, 2011

En drömresa till Åfors

I kväll har Åforsteatern nått sitt mål. Eller rättare sagt en slut som också har en början. Efter månader av repetitioner och arbete vid sidan om pjäsen är det äntligen dags att leverea den färdiga föreställningen till publiken. Årets teaterföreställning heter "En drömresa till Åfors" och är skriven av medlemmarna och aktörerna själva. Arbetet började redan i september förra året då man i form av studiecirkel spånade fram denna pjäs. Det har från början varit ett stark lagarbete från medlemmarna som på olika sätt format den pjäs som har premiär i kväll. 

Pjäsen skulle ha premiär redan innan jul men av olika anledningar sköt man upp den fram i tiden för att landa nu i kväll. Förutom kvällens premiär så blir det ytterligare fem föreställningar i morgon och på söndag samt även nästa veckoslut. Spelplatsen är i Åfors Folkets Hus och den börjar kl. 19.00. Biljetterna kostar 100 kr och 50 kronor för ungdomar upp till 16 år. Fika finns för försäljning efter föreställningen.

Pjäsen handlar om ett gäng resenärer eller turister kan man säga som blir strandsatta i Åfors. Strandsatta är kanske fel ord då det är en snöstorm som hindrar resesällskapet att resa vidare. Sen händer det olika saker med turisterna och allt blandas med humor men också en viss allvar. Flera samhälleliga budskaper finns som en röd tråd genom hela föreställningen och ger den en tyngd. Det är i inledningen en bångstyrig skara individer som var och en söker sina egna ”upplevelser”, den ene vill fiska, den andra letar brudar, den tredje söker romantik och så vidare. Men natten med sina drömmar får individerna var och en på sitt sätt att inse att gemenskap är syftet med livet och att man inte kan köpa sig vänner. Det är de som är så fantastisk med Åforsteatern, deras förmåga att men en stor portion blandning i grytan ha med alla sinnesstämningar som påverkar publiken. Samt deras utpräglade samhällsbudskap som kännetecknar en arbetarteater.

Med i pjäsen är skådespelarna Adrian Gustafsson, Eva Kraemer-Karlsson, Jan Karlsson, Lena Petersson, Maria Otterlin-Karlsson, Mariana Lundgren,  Paula Engman, Anders Andersson, Jensy Elvung och Conny Dahlman. De duktiga musikerna Gitte Lind, Max Lind, Bodil Andersson Benediktsson och Willi Österberg följer med i hela föreställningen med sin musik. Just musiken är också en stor del i de uppsättningar som Åforsteatern tidigare har gett, detta är den fjärde egna produktionen, denna föreställning är inget undantag. Det är inte alla förunnat att ha levande musik i sina uppsättningar.

Inga kommentarer: