fredag, mars 18, 2011

Förbjud sexköp utomlands!

Regeringen föreslår att maxstraffet för sexköp ska höjas från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Vänsterpartiet välkomnar ändringen, eftersom sexköp hittills i praktiken bara lett till böter. Nu är det dags att ta ett steg till och se över möjligheten att förbjuda sexköp som skett utomlands.

- Varför ska det bedömas annorlunda om Sture köper sex av Lisa från Västerås här i Sverige eller av Liisa från Riga i Lettland? Alla kvinnor är lika skyddsvärda, oavsett var de bor, säger Lena Olsson, riksdagsledamot (V), justitieutskottet.

Tidigare har Norge kriminaliserat sexköp som skett utomlands. En ändring av den svenska sexköpslagen kan leda till att köparnas sexresor till länder som Thailand, Vietnam, Lettland och Gambia minskar radikalt.

– Jag vill uppmana justitieminister Beatrice Ask att titta en gång till på frågan om att ta bort kravet på dubbel straffbarhet för svenskars sexköp i utlandet. Varför ska vi vara sämre än Norge när det gäller skydd av kvinnor? avslutar Lena Olsson

Inga kommentarer: