tisdag, mars 08, 2011

Ropen skalla - barnomsorg åt alla

Behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid ökar. Nya siffror från Riksdagens utredningstjänst tagit fram åt Vänsterpartiet visar att de senaste fem åren har antalet som arbetar kvällar, nätter och helger ökat med 25 procent.

Totalt jobbar nu var tredje svensk på obekväma arbetstider. Av dem har hela 300 000 barn under 7 år. Men bara 40 procent av kommunerna erbjuder barnomsorg utanför kontorstid.

- De allra flesta småbarnsföräldrar som jobbar på obekväma tider har alltså inte tillgång till den allmänna barnomsorgen på de tider då de behöver den för att kunna jobba. Det betyder att 70-talets stridsrop om dagis åt alla åter är relevant. Fast nu borde vi kanske ropa nattis, kvällis och helgis åt alla, säger Josefin Brink, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Det är en lika tydlig jämställdhetsfråga idag som för 40 år sedan. Tittar man lite noggrannare på statistiken, visar det sig nämligen att det framför allt är småbarnsmammor i serviceyrken som jobbar kvällar och helger. I omsorgen, i butiker, på caféer och restauranger jobbar 70 procent av småbarnsföräldrarna regelbundet på sådana tider.

- Det är helt orimligt att alla som ser till att hålla servicesamhället igång inte själva har tillgång till den gemensamt finansierade barnomsorgen. Det är hög tid för en lagstadgad rätt till barnomsorg för alla - oavsett föräldrarnas arbetstider, sägerr Josefin Brink.

Inga kommentarer: