måndag, mars 21, 2011

Sandviken vann en dramatisk SM-final

Efter en mycket dramatisk SM-final tog Sandviken hem årets SM-guld efter 6-5 efter förlängning Detta efter att Sandviken vänt 3-5 underläge i andra halvlekens mitt och detta under en period då Bollnäs var det bättre laget. Drygt 19000 personer fick se en fartfylld match med många målchanser. Sandviken var det spelförande laget, men Bollnäs var hela tiden giftiga i sina kontringar. Bollnäs gjorde en mycket stark insats och spelade respektlös och var mycket nära vinna, Men Sandviken är tunga att möta och man har dessutom i laget skyttekungen i Svensk bandy. Så det var ingen slump att Christoffer Edlunds två mål gjorde att SAIK kom i kapp till 5-5 efter 60 minuters spel. Men det fanns andra lirare ute på Studenternas is. Vi minns Mikhail Svechnikov vackra solomål i första halvlek som påminnde om Maradona på is då han med snygga dragningar gjorde bort sex spelare i Bollnäs innan han satte bollen snyggt i mål till 1-0. Vi minns den unge bolltrollaren Linus Forslund i Bollnäs som gjorde något liknande när han åkte igenom Sandvikens försvar och satte 4-2 målet i början av andra halvlek.

5-5 slutade matchen efter full tid men chanser saknades inte för att få ett avgörande under ordinarie matchtid. Bollnäs hade ett mål inne på övertid som enligt vissa blev felaktigt bortdömt för offside, dessutom hade man ett stolpskott i slutskedet av matchen. Sandviken missade i sin tur en straff i den 75 minuten då Christoffer Edlund missade eller rättare sagt Timo Oksanen i Bollnäsmålet räddade.

Segermålet på övertid blev ett typiskt avgörande i sådana här sammanhang. En fast situation i form av ett frislag blev upprinelsen till segervrålet efter tre minuter in på förlängingen. Daniel Berlin petade bollen till Daniel Eriksson vars skott letade sig i mål via Bollnässpelaren Daniel Skarps. Timo Oksanen blev helt ställd och kunde till sin besvikelse se bollen gå i mål och i samma ögonblick slank alla chanser till  SM-guldet ur Bollnäs famn.

Man kan inte annat än tycka lite synd om Bollnäs men samtidigt så är Sandviken rättmätiga Svenska mästare denna säsong. Man vann serien och man har vunnit samtliga slutspelsmatcher och dessutom som jag nämnt har man skyttekungen Christoffer Edlund. Man är tunga att möta då SAIK är bra i alla lagdelar och har ett tryggt grundspel att luta sig tillbaka på och man visade även i går att man kan komma tillbaka efter att ha blivit pressade och kommit i underläge. Så grattis Sandviken till segern och till SM-guldet som ni så väl förtjänar i år.

Inga kommentarer: