onsdag, mars 30, 2011

Sluta legitimera moderaternas utvisningspolitik

Igår justerade riksdagens Socialförsäkringsutskott det betänkande som behandlar migrations- och asylpolitiken. Här syns konsekvenserna av den överenskommelse som Miljöpartiet och alliansregeringen ingått inom området. På en rad punkter står inte Miljöpartiet längre bakom sin egen politik. Det är områden som Miljöpartiet tidigare har kämpat för tillsammans med Vänsterpartiet, och som Vänsterpartiet står fast vid. Det gäller till exempel:

1. Ett tydliggörande av begreppet "väpnad konflikt" måste göras för att få stopp på massavvisningarna av människor till krig och förföljelse i länder som Afghanistan, Irak och Somalia.

2. Begreppet "synnerligen ömmande omständigheter" måste göras till "särskilt ömmande omständigheter" så att den omänskliga ordning som t.ex. gör att apatiska barn fortfarande avvisas från Sverige, bryts.

3. Bestämmelserna om flyktingstatus för kvinnor och HBT-personer måste skärpas för att komma till rätta med att kvinnor som utsätts för människohandel idag enbart ges rätt till tillfälliga uppehållstillstånd för att bidra till uppklarande av brott och att asylsökande avvisas till länder där de riskerar förföljelse på grund av sin sexuella läggning.

4. Asylrätten inom EU måste försvaras. Det krävs en politik för att bekämpa EU:s murbygge mot flyktingar och skyddsbehövande. Det som istället krävs är ett stopp för militariseringen vid EU:s yttergränser och Frontex verksamhet. Asylviseringar måste införas för att skapa lagliga vägar för att söka asyl i Europa och Dublinbestämmelserna måste avskaffas och ersättas med en ordning som inte kortsluter asylrätten.

– Jag beklagar att Miljöpartiet lämnar sina tidigare ställningstaganden för att istället legitimera moderaternas utvisningspolitik. Det enda sättet att hindra att främlingsfientliga krafter påverkar politiken är att fullt ut stå upp för en human och rättssäker politik. Det kommer Vänsterpartiet att fortsätta göra, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson (V).

Inga kommentarer: