onsdag, mars 16, 2011

Vi kommer alltid att minnas Halabja

Den 16 mars 1988, bombade Saddam Husseins stridsflygplan med nervgas och vx-gas den kurdiska staden Halabja. Minst 5000 människor dödades och ca 7000 skadades. Än idag ser vi efterverkningarna från gasattacken.
- Vi kommer alla, att för alltid minnas Halabja. Vår vrede och sorg över stor. Vänsterpartiet fördömer starkt användningen av massförstörelsevapen. Inga fler människoliv får gå åt spillo och inga fler Halabja, Darfur och Guernica, det säger Vänsterpartiets partiordförande Lars Ohly. Vänsterpartiet kräver tillsammans med en rad kurdiska organisationer att: - Sverige ska verkar för att 16 mars blir den internationella dagen mot massförstörelsevapen - man ska kompensera och rehabilitera de överlevande Halabjaborna - EU & USA tar på sig återbyggnaden av Halabja och sanering av den fortfarande giftiga marken i Halabja Med anledning av detta överlämnar idag Lars Ohly ett brev till svenska regeringen med uppmaning att agera.

- Regeringen kan inte blunda för det här, endast genom upprättelse kan det kurdiska folket gå vidare. Sverige bör veka för att den 16 mars ska bli den internationella dagen mot massförstörelsevapen. Vi hoppas att samtliga partier i Sveriges Riksdag vill ställa sig bakom kravet och att vi tillsammans verkar för att Sverige ska driva det i FN, avslutar Ohly som även i år deltar i minnesstunden för Halabjas offer.

Kurdiska Riksförbundet arrangerade en minnesstund idag, kl 17.00 i Adolf Fredriks Kyrka

Inga kommentarer: