söndag, april 17, 2011

Det är arbetslivet som är funktionshindrat

Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättningar växer, men regeringen presenterar inga åtgärder alls i sin vårdbuget.
- Ännu ett jobbskatteavdrag kommer knappast att underlätta för funktionshindrade att få jobb. Problemet är inte att det inte "lönar sig att arbeta" för den som är synskadad eller röreslehindrad, utan att arbetslivet är fördomsfullt och missanpassat till personer med funktionshinder, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

- Fysiska och mentala hinder för funktionshindrade måste byggas bort. Anställningsstöd och skyddade arbeten är viktiga för många. Men minst lika viktigt är att på allvar flytta ansvaret för anpassning till samhället och arbetsgivarna. Om en kvalificerad människa stängs ute från ett jobb på grund av fördomar eller bristande tillgänglighet är det arbetsplatsen som är funktionshindrad, säger Josefin Brink.

Vänsterpartiet kommer i sin budgetmotion att föreslå ett antal åtgärder för att bygga bort de hinder som står i vägen för funktionshindrade i arbetslivet.

• Lagstifta om att otillgänglighet är diskriminering - också på arbetsplatser, och investera i tillgänglighetsanpassning

• Minska krånglet med hjälpmedel genom att samla förskrivningen till ett och samma ställe

• Individanpassa sjukförsäkringen så att man kan få ersättning i fler steg än idag för att göra det lättare att börja arbeta.

• Lagstifta om rätt till daglig sysselsättning för de med svåra psykiska funktionsnedsättningar.

Inga kommentarer: