lördag, april 09, 2011

Djurlivet på Södra Udden

Öland är ett fantastisk landskap där det finns mycket att se året om. Just nu i dessa vårtider är det djurlivet som drar sig uppmärksamheten för det sjuder av aktiviteter överallt i vårt långa land och då är självklart Öland inget undantag Vart du än vänder dig så har ser eller hör du fåglar. Det i kombination med miljön på Öland gör det hela magiskt. Därför älskar jag Öland och jag återvänder gärna ofta hit. I går var den Södra udden var mitt resmål och det blev en hel del djurbilder som ni kan se här.










Måsar är kanske inga märkvärdiga fåglar men ack så fantastiskt de flyger, speciellt när det blåser friskt. De är verkligen enastående luftakrobater och det syns att de tycker de är roligt att utmana vinden.












Tre skarvar sitter vid hamnen och njuter av blåsten i Degerhamn. Fyren Långe Jan syns i bakgrunden









Öland är 13 mil lång men bara  lite mer än en mil som bredast. Därför är havet alltid nära vart man än är. Detta är Degerhamn på västkusten och därmed är det Kalmar sund vi ser på bilden.







Bygga bon är mångas fåglar sysselsättning så här års. Denna vackra fågel som är fotograferat just på Södra udden är inget undantag. Tyvärr kan jag inte se vad det är för en art.














Lunchen är serverad för denna Kaja.






Det var en stackars rödhake som var Kajans lunchmål. Kan dock säga att rödhaken troligen var död innan kajan slagit näbben i den för någon strid eller jakt hörde eller såg inte jag utan enbart när Kajan kom och började äta. Men visst har han en "grym" blick värdigt en rovfågel.











Det finns en del sälar runt södra udden. Detta är knubbsäl som vilar på några stenar på den östra sidan av udden. Då är det alltså i Östersjön.













En gravand som simmar och den grova sjön bekommer inte den ett dugg.











En vacker skrattmås har hittat en viloplats. Det ser ut som ett bo men jag har svårt att tänka mig att den häckar så där nere vid vattnet.










Tofsvipor finns det gott runt udden och just nu ser man viphanarna flyga fram och tillbaka i kastande akrobatisk flykt, under vilken de låter höra ett välkänt spelläte













Rådjur finns det på Öland och efter en lång vinter börjar de äntligen hitta föda igen.











Slutligen får vi inte glömma de tvåbenta individerna av människosläktet som man kan se vandra runt udden och är vanliga runt om på ön.

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Jag har varit ett par gånger på södra Öland och sett mängder av fåglar samt horder av fågelskådare. De stod ända ute i Östersjön för att försöka få syn på en stackars felflugen svarthakad buskskvätta bland annat, och bildade som ett staket av människor och kikarstativ över södra udden.

Den fågel som du inte kan identifiera, är det inte en vackert metallglänsande stare i nya och fina vårdräkten?