onsdag, april 13, 2011

Eriksmåla marknadsplats

Eriksmåla Marknadsplats är en historisk plats i Eriksmåla. Här har bedrivits marknadsverksamhet i några hundra år. Längst bort på bilden syns de välbevarande gamla marknadsbodarna och runt omkring var det förr liv och rörelse. Ing-Lill Karlsson som föddes 1920 växte upp i ett kombinerat affärs- och bostadshus utefter den gamla vägen, den så kallade Kungsvägen, mittför marknadsslätten i Eriksmåla. I dag heter vägen Marknadsvägen. Föräldrarna Maja och Ivar Nilsson drev en lanthandel tillsammans med caferörelse och rumsuthyrning. Fyrvägskorsningen i Eriksmåla var en betydande knutpunkt för bygden redan på den tiden. Största begivenheten var dock marknadsdagarna, de årligen återkommande vår- och höstmarknaderna. Om barndomens marknadsminnen berättar Ing-Lill:

"Den stora marknadsplatsen, jämn och hård som ett golv, fylldes tidigt på morgonen av folk, knallar och försäljare med sina salustånd som hade varit i gång sedan gryningen. Från sitt hem kunde Ing-Lill följa skådespelet hela dagen. Spågummor och trollkarlar, vissångare och positivhalare blandades med kringresande musikanter spelande marknadens speciella melodi, Eriksmåla marknadsvals. I den nilssonska handelsboden och cafeet, som låg centralt mittemot marknadsslätten, trängdes folk från morgon till kväll."

Marknadsplatsen var under flera hundra år samlingspunkt för armén och Konga Kompaniet. Det var här kompaniet började sin marsch upp de 12 långa milen till Hultsfreds slätt som var Kalmar Regementes fasta övningsplats .Här hördes även i början av 1700-talet soldattramp åt andra håller nämligen söderut då det nordiska kriget pågick mellan Sverige och Danmark, Ryssland, Polen, då många karoliner begav sig mot Karlskrona för vidare färd ut i kriget.

Inga kommentarer: