torsdag, april 14, 2011

Fokus barn i Bolivia

I dag var jag på en spännande föreläsning på Himmel och Pannkaka här i Emmaboda där Desiree Jonsson från Emmaboda höll i föreläsningen. Hon går på Vimmerby folkhögskola och läser kursen Barn i Världen där det ingår en praktikresa till Bolivia. Det var det föreläsningen handlade om. Hon visade bilder från landet och från hennes praktik på ett barnhem där. Hon berättade vidare om de olika rörelser som verkar i Bolivia som SOS barnbyar, Svensk- Bolivianska skolan, Rädda barnen mm. Hon nämnde särskilt två organisationer nämligen teatergruppen Albor och Yanapi som är ett daghem riktat till flickor i åldrarna 7-18 år, mer om dessa lite längre ner.

Hon började sin föreläsning med att berätta om själva landet Bolivia som ligger som de flesta vet i Sydamerika och har ca 10 miljoner invånare och är dubbelt så stort som Sverige. Man har hela 37 officiella språk varav Quechua, Aymara och Spanska är de tre största. Medellivslängden för kvinnor är 67 år och för män 63 år. Spädbarnsdödligheten är 47 per 1000 födda och läs och skrivkunnighet finns hos 87% av befolkningen. Hon berättade att det är ett land med djupa klyftor mellan rika och fattiga och landet är djupt präglad av det spanska koloniala arvet där rasism och diskriminering gentemot ursprungsbefolkningen fortfarande är ett allvarligt problem.

Många barn far illa i landet och det är av stor vikt att det finns olika organisationer som verkar där. Jag nämnde några i början men två av dem skulle jag återkomma till. Den första är teatergruppen Albor som verkar i El Alto sen 1997 på 4000 meters höjd. De kämpar mot orättvisor, rasism och diskriminering genom sin poesi och teater. Gruppen samlar barn och ungdomar varje dag för att öva teater, diskutera samhället eller bara vara med sina vänner. Grupper som Albo är viktiga för att skapa ett bättre Bolivia i framtiden. Den andra är daghemmet Yampi som alltså riktar sig till flickor mellan 7-18 år. De finns också på ca 4000 m höjd i staden El Alto. Det är ursprungsbefolkningen från landsbygden som står för merparten av de inflyttade till staden och många flickor från dessa grupper tas om i Yampi. Där arbetar man med att stärka flickornas självkänsla och man får mat och hjälp med hygienen. Man diskuterar vanligt förekommande problem som fattigdom, kvinnomisshandel, rasism, alkohol mm. Man hjälper flickorna med läxläsning och försöker behålla ursprungsbefolkningens kulturella traditioner som dans, konst och teater. Desiree har tillsammans med sina kurskamrater gjort en almanacka för 2012 där man för varje månad  har bilder från deras vistelse i Bolivia Denna kalender kostar 50 kr och pengarna går oavkortat till Albor och Yampi som kursdeltagarna valt att stödja.

Detta tillsammans med vårt demokratipris som vi offentliggjorde tidigare under dagen gör att man blir glad att det sker något för de allra fattigaste barnen i världen. Att hjälpen dem får från donationer verkligen kommer fram till dem som behöver det och att det man gör också gör skillnad. Solidarietet är något som måste uppgradas i samhället. Alla barn och människor är lika mycket värda oavsett var man råkar vara född. Tack Desiree Jonsson för din fina föreläsning om Bolivia.

Inga kommentarer: