lördag, april 02, 2011

Låt Markku Ahonen klippa bandet den 18 juni

Läste i dagens Östran att invigningen av Glass Factory i Boda den 18 juni kommer kosta 600000 kr. Två av tre brev har skickats från kommunledningen med kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (s) och Kommunchefen Claes Lewander som undertecknare. Ett till hovmarskalkämbetet vid Kungliga slottet och ett till kulturdepartementet och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) där man ödmjukt och nästan bockande inbjuder kungafamilj och minister som det står i brevet att med "sin närvaro att sätta en guldkant på invigningen av Emmabodas kommuns största kultursatsning någonsin". Det tredje brevet har skickats till Regionförbundet där siffran 600 000 kr står för kostnaden för invigningen av Glass Factory och där vill kommunledningen att regionförbundet ska dela kostnaden med kommunen för invigningen. I dessa 600 000 ingår även marknadsföringen av denna dag.

Bromsar och ödmjukhet saknas fortfarande i Bodafrågan från kommunledningen. Att ställa till kalas med en 600 000 kronors invigning med en eventuellt närvaro från hovet och med en kulturfientlig moderat kulturminister gör inte museet varken bättre eller sämre. Det visar bara på att man inte har lyssnat på kritiken ett endast dugg. Man tutar och kör med huvudet under armen och det får bära eller brista och kostnaden spelar mindre roll. Bodasatsnignen är viktig för kommunen men den enorma kritik den har fått den senaste tiden skadar projektet och därför borde kommunledningen satsa vidare med ödmjukhet och med foten på bromsen.

Att man måste och ska inviga museet är givet men frågan är hur. Måste man spendera 600 000 kronor på ett göra den pampig och glassig? Måste man ha kungafamiljen på besök och måste en moderat kulturminister närvara för att ge museet status och guldkant? Nej absolut inte. Man kan med enkla medel göra en pampig invigning. Vi har många lokala kulturaktörer som kan närvara och bidra till en fantastisk invigning. Oftast har det enkla och finstämmiga mer effekt än stora kostnadskrävande insatser.

Förmodligen är det meningen att någon från kungahuset eller kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ska klippa invigningsbanden. Men det vore helt fel att någon av dessa ska få inviga museet. Låt istället en Bodabo klippa banden och jag ser gärna att Markku Ahonen är den som håller i saxen vid det tillfället. Trots att han är kritisk mot oss i Vänsterpartiet för att vi röstade nej till senaste borgen till Bodasatsningen så tycker jag att han gör och har gjort stora insatser för Boda Glasbruk genom alla åren och ska få äran att inviga museet. Det vore värdigt och mycket bättre sätt att ge The Glass Factory den start den såväl förtjänar.

Inga kommentarer: