tisdag, april 05, 2011

Romariket uppstår i Johansfors

Mycket tyder på att glasbruksfastigheten i Johansfors som Emmaboda kommun äger genom vårt fastighetsbolag EMFAB kommer att bli såld till det nybildade varunamnet JFS som står för Johansfors Future Spirits. Detta kan man läsa om i dagens Barometern. Bakom namnet JFS står Magnus Elgqvist och Ingmarie Söderblom som också är näringslivsutvecklare i Emmaboda kommun. Vad är då JFS tanke bakom köpet? Man menar att trots att vi lever i glasriket är det jättesvårt att få någon lönsamhet i glastillverkningen så tanken är att man ska tillverka flaskor som ska fyllas med rom. Dessa ska sedan säljas på den utländska marknaden i första hand och framför allt i Kina och Ryssland.

Marknadsföreningen ska ske med hjälp av artisten September och i samarbete med teknikjätten Philips. Man ska i inledningsskedet investera 25 miljoner kronor i projektet och man räknar med att komma igång med tillverkningen inom 14 månader och inom två år ska företaget ha 15 anställda. Man prioriterar att öppna ett Kafé i glasbruket och få nytt liv i hyttan.

Det känns givetvis positivt att något händer med Johansfors Glasbruk och ambitionen att anställa 15 personer är bra signaler. Utan att ha några värderingar i själva romtillverkningen så känns det här som en positiv satsning. Men vi får se vad som händer i framtiden. Bra också att vi har nu fått ett beslut under gårdagens fullmäktige att Kristallmuseet blir definitivt kvar i Johansfors och att man också kommer att utveckla den och göra museet mer tillgängligt. Har nu kommunledningen tidigare haft andra tankar om museet så kan de inte bortse från det fattade beslutet. Hoppas att detta är det positiva framtid som Johansfors så väl behöver.

3 kommentarer:

Mats sa...

Formuleringen är: Det finns inga planer på att flytta kristallmuseet från Johansfors.
Inget som säger att det är definitivt.
Om två år räknar de med att sälja den första råmmen som de stavar det.
De ska köpa in 20 000 liter från karibien och blanda med den egengjorda. Inom några år räknar de med en egen produktion om ca 1 500 000L/år.
Det kommer att bli två olika serier. En lite billigare och sen en där de säljer 3, 6 och 8 årig råmm i handblåst glas, ny flaska varje år.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för rom upplysningen Mats.

Vad gäller museet så måste det i såfall bli ett nytt fullmäktige beslut om kristallmuseet ska flyttas och det innebär att den blir kvar där den ligger nu under en överskådlig framtid.

Mats sa...

Det är ganska omfattande planer för en lång framtid som de har.
Kan bli bra faktiskt.
En annan spännande grej är att de tänker bjuda in nya formgivare för varje ny flaska.
Det börjar med ett café i sommar och slutar med en finkrog om ett par år.