torsdag, maj 26, 2011

Älska mer, hata mindre

I tisdagkväll hände det igen, det som varje gång är lika frustrerande och tragiskt. Några individer med lätträknade hjärnceller har återigen stoppat en allsvensk fotbollsmatch och förstört festen för så många tusentals andra, För ca en månad sedan stoppades matchen mellan Syrianska- AIK sedan efter en viss tumult någon kastat en smällare mot den assisterande domaren som fick tinnitus symtom av smällen. I tisdags hände något liknande då någon idiot kastat en smällare mot Helsingborgs målvakt efter det att att HIF efter ca 30 minuter tagit ledningen på Swedbank stadion i Malmö. Inte nog med det så hoppade en annan idiot( eller samma som kastade smällaren)  från Malmös fans sektion och attackerade HIF:s målvakt. Som tur var blev han övermannad innan han hann ställa till någon större skada. Men det han gjorde med att knuffa till målvakten var nog så allvarligt och det och smällaren gjorde att matchen givetvis bröts.

Jag är så himla trött på att denna tendens inom svensk fotboll. Att några hjärndöda individer anser sig ha rätten att bete sig så skamligt att en match avbryts Jag menar hur tänker man när man kastar in en smällare mot en människa? Inser man inte att den kan skadade vederbörande? Eller tror man att allting är någon sorts lek?  Jag vet inte men jag är så less och frustrerad på detta och nu måste alla krafter som älskar fotboll gå samman för att tillsammans lösa detta en gång för alla. Jag vet att det är svårt och att självklart mycket görs redan. Att få bort idiotiska egenskaper som detta är inte det lättaste. Men klubbarna måste få dem redskap de behöver för att porta huliganera som är dömda från sina arenor. Som det känns nu är klubbarna helt ansvariga och straffas därefter för huliganernas framfart. Klubbarna kan drabbas av dryga böter, poängavdrag, spel inför tomma läktare mm. Även om det inte löser alla problem så är jag för att inrättas ett nationellt register för dömda huliganer. Polisen vet till stora delar vilka dem är som ställer till med bekymmer på idrottsplatserna och har inte den personen registrerat sig i sin polisstation eller någon annan så långt bort som möjligt från en fotbollsarena får polisen en indikation på detta och kan hålla vaksam öga. Det visar att samhället menar allvar.

Sen är det viktigt att det finns en dialog mellan Svenska fotbollsförbundet, polisen och den positiva läktarkulturen som vi så väl behöver på våra arenor. Många där lägger ner ofantlig mycket tid och ideellt arbete för den klubb dem älskar och då även fotbollen. Men även här måste självklart klackarna vara en del i arbetet med att motarbeta huliganismens framfart. För även här vet man med säkerhet vilka det är som förstör för dem som sköter sig och för klubben dem säger sig älska. Sådana ska inte vara välkomna hos klackarna.

Slutligen är det ändå rätten för alla att gå på fotboll utan att vara rädd det handlar om. Rätten att kunna gå på fotboll för att njuta av spelet och evenemanget utan att riskera att bli skadad på något sätt eller att matchen ska avbrytas. Låt inte idioterna få förstöra den sport vi älskar. Om alla lär oss att älska mer och hata mindre och inse att det finns människor som håller och spelar för andra lag än vad man själv håller på och att detta faktum är helt okej, då har vi kommit en stor bit på väg mot positiv utveckling för svensk fotboll.

Inga kommentarer: