tisdag, juni 21, 2011

Bildningsnämndens svar på interpellationen

I gårdagens kommunfullmäktige fick jag svaret på min Interpellation av Bildningsnämndens ordförande Jan Olof Jäghagen. I svaret står det att man har utrett behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid och att man står inför två olika typer av behov. Dels dem som förespråkar flexibla öppettider på vardagar. I dag är förskolan öppen mellan 06.00 till 18.00 och dels dem som har behov av natt- och helgöppna dagis

Det visar sig att man i morgon onsdag på bildningsnämndens sammanträde kommer att ha en utredning färdig att de enheter inom barn och skolomsorg som finns i kommunen utan alltför stora problem ska kunna erbjuda mer flexibla öppentider som är bättre anpassade till föräldrarnas behov redan till höstterminens start.  Det innebär i praktiken att olika förskolor kan ha olika tider för när det öppnar och stänger vid olika tillfällen under veckans vardagar. Man kommer om nämnden beslutar så i morgon att inleda ett försöksverksamhet med flexibla öppethållande redan till hösten 2011. Verksamheten kan bedrivas i denna form även under 2012 under förutsättning att nämnden får tillskott i budgeten. Denna försöksverksamhet ska utvärderas senast efter ett år.

Enligt bildningsnämnden så är det andra behovet om kvälls och helgöppna förskolor svårare och krävs större åtgärder och kostnader. Man menar att det i såfall om det går igenom endast kan erbjudas vid en förskola i kommunen. Denna utredning beräknas vara klar för beslut under hösten 2011 och om bildningsnämnden säger Ja kan natt och helgöppet barnomsorg starta tidigast i årsskiftet 2011-12.

Slutligen säger nämnden i sitt svar att Bildningsnämndens mål med barnomsorg på utökade tider är att förskolornas öppettider i kommunen ska vara mer flexibla och så lång det är ekonomiskt försvarbart kunna anpassas till de behov som barnens vårdnadshavare har.

Jag tackade Jan Olof för svaret som jag tycker andas framåtanda och ganska positiva ambitioner. Bra att man tar denna fråga på största möjliga allvar och gör allt för att det ska bli verklighet. Jag sa från talarstolen att detta är en fråga som b la engagerar mina arbetskamrater på äldreboendet Ekebo och dem som arbetar inom hemtjänsten. En verksamhet som givetvis kräver sina obekväma arbetstider som sena kvällar, helger, storhelger och natt. En del föräldrar har svårt att pussla i hop sina arbetstider med barnpassning och det skapar en stressituation för föräldrarna och speciellt för dem ensamstående kvinnorna. Sen handlar det inte bara om föräldrar som arbetar inom äldreomsorgen utan det finns andra yrkesområde som också berörs som t ex handel, andra välfärdsarbeten och även industrin som mer och mer gör över till flexibla arbetstider. Sen är man arbetslös så måste man som bekant ta de jobb som erbjuds för att inte mista ersättningen från A-kassa och då är det viktigt att det finns barnomsorg att tillgå. Sen är jag övertygad om att föräldrarna är väl medvetna om att det ändå blir lite pusslande om det är bara en förskola som är öppen nattetid och att man är beredd och accepterar det.

Jag tror att barnomsorg på obekväma tider blir verklighet i Emmaboda kommun. Detta är en för viktig fråga att det ska stupa på det ekonomiska. Dels för att det är ett vallöfte från Socialdemokraterna, som ordförande mycket riktigt påpekade från talarstolen under debatten och dels för att alla inser att detta är bra reklam för oss i kommunen. Att vi kan erbjuda barnfamiljer barnomsorg på obekväma tider kan locka barnfamiljer att flytta till vår kommun.

Inga kommentarer: