måndag, juni 06, 2011

Johansfors vann kvällens tuffa bruksderby

Segerkollumen är fortfarande intakt för Johansfors efter dagens tuffa och dramatiska bruksderby mot Kosta på bortaplan. Men det satt väldigt hårt i en match som hade allt både positiva och negativa saker. De positiva var att det var två lag som verkligen ville vinna och gav allt i 90 minuter. Två lag som bjöd publiken på valuta för entrépengen och att Johansfors tillslut vann matchen med 3-2 efter 1-0 i paus. Det negativa var att det blev lite tumult i slutet av matchen då en av Kostapubliken kom till JIF:s bänk och sa något som jag tyvärr inte hörde. Men han blev lugnt och stilla bortmotad från bänken av både spelare och Kosta folk. Det lugnade som tur var ner sig ganska snabbt. Men under hela matchen märktes det att det var derby för publiken var engagerade och satte press på domaren. Han hade kanske inte den bästa kvällen men det ska också sägas att det var en svårdömd match.

Dramatiken började redan på uppvärmingen då vår målvakt Kristoffer Gustavsson skadade sin handled och kunde inte spela. Istället fick en ringrostig Axel Karlsson hoppa in i mål. Han är egentligen skadad och hade ingen keps eller handskar och var helt oförberedd. Med tanke på detta så gjorde han en godkänd insats mellan stolparna. Men han hade en relativt lugn första halvlek för den var mållös ända till slutminuten och Johansfors hade det mesta och bästa av spelet. Andreas Cornelsen på topp ställde till en hel del oro för Kostasförsvaret som dock lyckades freda sitt mål. Även Oscar Ahlström spelade bra och Johansfors inledde matchen klart bäst. Men Kosta kom in i matchen efter halva första halvlek och då fick Axel mota några skott. Det var en tät och tuff halvlek som stod och vägde. Trots det var det ingalunda två lag som tänkte defensivt i första hand utan man ville framåt. Men JIF var det något bättre laget och det gav utdelning i den 44 minuten då Zoran Cipra hittade Andreas Cornelsen som satte bollen säkert i mål bakom Kostas målvakt. Ett psykologisk viktigt mål som gav JIF råg i ryggen i halvtidsvilan.

Men istället för en lugnare inledning för JIF i andra halvlek kom Kosta ut maxat taggade och började vinna närkamper och tog Johansfors på sängen. Man forcerade framåt och visade varför man är svårslaget lag. De började peppa varandra på planen och hitta varandra med fina passningar. Nu började Axel Karlsson i vårt mål få göra och man märkte i bland att tajmingen kanske inte var 100% speciellt vid utrusningar. Kvitteringen kom också i den 52 minuter efter en fin frispark som togs emot av en Kostaspelare inne i vårt straffområde och han satte bollen i mål. Kosta fick ännu mer energi av målet och trummade på för andra målet. Johansfors spel om inte föll i hopp så i allafall fick massor av grus i maskineriet. Man fick inte ordning alls på sitt spel och det började spridas oro i leden. Det blev inte bättre i den 65 minuten då Kosta tar ledingen med 2-1 efter en hörnnick. Nu såg det väldigt mörkt ut för oss Johansforsare för inget tydde på att vi skulle komma tillbaka i detta läge. Kosta var klart bättre än oss på de flesta punkter och det var närmare 3-1 än kvittering. Men då plötsligt tog man fram moralen och så Adam Wellrup som satt på bänken och hoppade in efter paus. Med 20 minuter kvar fick han plötsligt energi och började vinna närkamper i det offensiva delen av planen. Detta drog med sig övriga spelare och plötsligt var JIF med i matchen igen. Detta gav också utdelning då Adam Wellrup fälldes i straffområdet i den 75 minuten och domaren pekade helt riktigt på straffpunkten. Fram klev Niklas Karlsson och slog bollen säkert i mål till 2-2. Detta gav självklart ,likt Kostas 1-1 mål tidigare, JIF ännu mer kraft och vilja. Självförtroendet var tillbaka och man började jakten på segermålet för man var inte nöjd med oavgjort. Chanser skapades samtidigt som Kostas ork började ta slut men målet uteblev ända till den 87 minuten då Johansfors tar ledningen genom Rikard Albertsson som nickar in bollen efter fin slagen hörna. De sista minuterna blev en lång kamp där Kosta försökte komma tillbaka och hade en farlighet sekunderna innan slutsignalen efter en hörna som Axel Karlsson tippade via ribban och ut. Sen kom äntligen domaren befriande slutsignal

Femte raka segern och ett stort kliv mot femman togs i Kosta i kväll för denna seger betyder oerhört mycket. Att visa denna moral som laget gjorde är grunden till den fortsatta utvecklingen av serien. Inget verkar stoppa JIF för närvarande. Man spelar med stor tro på sin förmåga och här ser man verkligen hur mycket självförtroende betyder. Hela laget förtjänar ett stort beröm för kvällens insats och detta ser väldigt bra ut även om det är långt kvar. Sex poäng ner till andraplacerade Konga som vi förövrigt möter på fredag hemma är ett skönt poängavstånd. Konga har dock spelat en match mindre och då förstår alla hur viktig den matchen kommer att bli. Så välkomna till Johansfors- Konga på fredag kl 19.00 hemma på Johansfors IP.