torsdag, juni 09, 2011

Persmo

Persmo är en liten by som man knappast märker eller knappt vet att den finns. Ingen skylt förkunnar att man är i Persmo och den ligger avsides den stora vägen som heter riksväg 28. Inte ens där finns någon skylt som hänvisar till byn. Däremot visar en liten oansenlig skylt att det finns ett skolmuseum om man kör in på vägen. Mycket riktigt så finns här Persmo gamla skola som är inrett så det såg ut vid 1900-talets början. Museet är öppet vissa tider och efter överenskommelse med Algutsboda hembygdsförening som äger huset och driver museet.


Tornado tittar nyfiket på Persmo gamla skola . Den ligger ca 3 km norr om Eriksmåla invid  RV28 och den gamla "Kungsvägen" . Skolan uppfördes 1879 som folkskola i Eriksmåla skolrote och omfattade från början en enda lektionssal. 1891 byggdes två rum till på den östra gaveln där en lärarbostad inreddes. Skolbyggnaden användes fram till 1929 då man flyttade till den nybyggda skolan i Eriksmåla samhälle. Året därpå, 1930 inköpte hembygdsföreningen den gamla skolan och fick då sin första egentliga samlingslokal. Skolan fungerade sedan som sådan fram till den nya hembygdsparken i Algutsboda anlades. Byggnaden är i dag inredd med bänkar och skolinventarier som en tidstypisk skola från början av 1900-talet













En gammal handpumpad brunn som säkert användes av elever för att få in vatten i skolan.






Vid Persmo finns denna milsten som vittnar om att detta är en gammal vägsträckning. Kungsvägen kallas den och sträckte sig från Stockholm till Karlskrona och uppkom när Karlskrona byggdes 1680. Den var en viktig länk mellan den nybyggda staden och huvudstaden.
Ca 150 m norr om skolan fanns här tidigare ett torp som hette Erlandshult och den uppfördes på 1830-talet. Torpet var bebott under knappt ett sekel, fram till något av de första årtionden på 1900-talet, varefter stugan revs. Algutsboda hembygdsförening förvärvade senare tomten och ett soldattorp i Ålgärdehult (Åfors) flyttades omkring 1930 till platsen och uppfördes på den gamla stengrunden. Byggnaden blev dock aldrig färdigställd utan arrenderades i stället ut och först i början på 1960-talet återfick hembygdsföreningen torpet och detta inreddes till den standard som finns i dag med el och vatten. Under den tid som torpet var utarrenderat hade också namnet ändrats till Oxeltorpet. Oxeltorpet kan under vissa omständigheter hyras för kortare semestervistelse.









Nog skulle de vara trevligt att hyra torpet några dagar och ta del av allt som finns i närheten. Här finns b la många glasbruk att besöka. Det är nära till Karlskrona, Växjö och Kalmar med Öland. Fin natur och Emmaboda kommun som tar emot med öppna armar.

Inga kommentarer: