måndag, juli 18, 2011

Alkohol är inte som vilken vara som helst

I dag lanserar Carl B. Hamilton (fp) den "briljanta" iden om att man skulle få alkoholen hemkört. Ja inte i den mening som man kan tänka sig när man ser ordet utan det att det är Systembolaget som ska köra hem den beställda varan. Det kan man läsa i en debattartikel i dagens DN.

 Jag tycker detta är en helt vansinnig idé. Är det verkligen detta som människor i dag sitter och saknar vid köksbordet? Är det detta som är lösningen på samhällets alkoholproblem? För mig är detta är stort I-landsproblem som man egentligen direkt borde kasta i papperskorgen. Men vid närmaste eftertanke så är några kommentarer om detta väl värt sin plats.

Svensk alkoholpolitik med systembolaget har ett stort stöd i samhället. De allra flesta är nöjda med att man kan köpa sin vara på systemet. Det förekommer ingen debatt om att göra alkoholen mer tillgänglig genom mer försäljning i våra matvarubutiker, det ända som varit är om vi ska ha gårdsförsäljning av alkohol eller inte.

Men detta förslag från Carl B. Hamiltion innebär inget annat än att man trots att det är systembolaget som ska svara för hemleveransen en allvarlig uppluckring av den restrektiva alkoholpolitiken. Detta genom att framställa alkoholen som vilken vara som helst som man kan få hemkört till dörren. Å ena sidan kostar alkoholen samhället massor av pengar för att inte tala om det mänskliga lidandet som absolut inte kan mätas i pengar. De allra flesta helt överens om att samhället ska arbeta förebyggande och sätta in resurser för att minska på alkholens skadliga verkan genom att göra den mindre tillgängligt. Sen å andra sidan ska man helt legtimt köra hem den skadliga varan ut i samhället? Det rimmar ju helt fel och kallas hyckleri.

Man säger att detta är ett sätt att stoppa smuggelspriten och hembränningen. Men faktum är att alkoholkonsumtionen har börjat minskaEnligt undersökningen beror Nedgången främst på att införsel och smuggling har minskat och sker samtidigt som Systembolaget ökar sin försäljning och detta utan den av Hamilton efterlysande hemkörningen. Vi är med andra ord på rätt väg genom vår politik och därför anser jag att 
hemskörning skickar fel signaler ut i samhället och ger alkoholliberalerna vatten på sin kvarn och därför kommer det säkert fler förslag som går mot en uppluckring av alkoholpolitiken och i sin tur fler människor som dricker och det leder obönhörligen till fler skador och tragedier i samhället. Det är inget som vi behöver mer av.

Inga kommentarer: