onsdag, juli 06, 2011

Linnefors stationshus

Den gamla stationshuset i Linnefors har jag sedan tidigare tagit till mitt hjärta. Det är fler som har gjort det för föreningen Linnefors Stationshus vänner har numera övertagit huset, som var hotad av rivning, och har stora planer på att rusta upp huset utan att för den skull ta bort den gamla charmen. Man har redan haft en arbetsdag i juni där man röjde upp runt huset och det märktes att det var lättare att ta sig fram till huset i dag när jag besökte den.

Nu till helgen har man arbetsdag nummer två där man förmodligen ska måla fasaden på huset. Jag som medlem är också kallad men eftersom jag jobbar kommande helg så kan jag tyvärr inte närvara. Målsättningen är att husets upprustning ska leda till bl a ett museum. Redan nu har ett av rummen inreds till en utställning om husets historia. Borta är däremot den mystiska inredningen som fanns när jag först upptäkte huset. Det visade sig att huset var uthyrd av dåtida banverket till någon som använde den som sommarstuga. Men det såg inte ut så eftersom det hela såg väldigt förfallet ut samtidigt som det såg ut som någon varit inne alldeles nyligen. Ni kan se ett av mina tidigare besök om ni klickar här.

Men nu har den mystiken försvunnit och den historiska tagit över för huset är ett kulturhistoriskt byggnad. Det gör inte huset mindre intressant. Den byggdes 1874 och var från början stationshus i Skruv men flyttades till Linnefors då stationen öppnades. Det skedde 1881 och har stannade tågen ända fram till 28 maj 1967. En av anledningarna att stationen anlades var behovet att transportera skogseffekter. Redan efter några år blev skogstransporterna ganska omfattande. Resandeutbytet var dock ganska ringa under de första åren men kom sedan att öka. Blomstringstiden för Linnefors var från 1915 fram till andra världskriget. En av de dagliga transporterna var mjölk från Linnefors till Furs sanatorium och till Emmaboda. Jag är glad att huset kommer att finnas kvar som ett minne från den tidiga järnvägens historia.

Linnefors stationshus fotograferad i dag

Denna sida vetter mot järnvägsspåret. Här var det liv och rörelse förr. Förhoppningsvis kommer fler att hitta hit sen.
Linnefors station någon gång på 1930- eller 1940-talet. Fotograf okänd

Inga kommentarer: