lördag, juli 23, 2011

Ljusmanifestation i kväll

















Vaknar upp denna tunga lördag morgon i en lägenhet i Älvsjö, Stockholm. Allt borde vara frid och fröjd men skotten och bomberna i Norge har lagt sordin på semestervistelsen här, Nu har sammanlagt 91 döda bekräftats 7 i bombdådet i centrala Oslo och hela 84 döda i skottlossningen på Utöya utanför Oslo där norska socialdemokratiska ungdomsförbundet hade ett sommarläger. 91 döda är en ofattbar siffra, lägg där till alla hundratals skadade.

En man är gripen misstänkt för bägge dåden och sitter anhållen. Mycket talar, bl.a. genom vittnen, för att han är gärningsmannen En man med högerextrema sympatier och inte som de flesta alla trodde i början en muslimsk fanatiker. Detta är ett angrepp mot det öppna och demokratiska samhället och visar att terrorism inte behöver vara av muslimsk karaktär. Om han agerade ensam eller inte vet ingen men just nu tyder det mesta på att han var själv. Denne man är en av världens största massmördare och har många, många liv på sitt samvete.

Norge vaknar upp i en mardröm i dag. Men tillskillnad från en mardröm så är detta verklighet. En fasansfull verklighet som är ofattbart. Hur kan en man få för sig att gå och mörda ungdomar på ett sommarläger? Hur kan han få för sig att spränga en kraftig bomb i regeringskvarteren i centrala Oslo? Att morden har politik motiv råder det ingen tvekan på. Det visar gärningsmannens högerextrema värderingar och hans mål för attackerna. Människor med antirasistiska värderingar och för ett tolerant samhälle har blivit mördade av en nationalistisk man.

Mina tankar går till dem som dött, som är skadade, deras anhöriga och till hela norska folket. Därför kommer jag och Karin att medverka i kvällens ljusmanifestation utanför Norska ambassaden i Stockholm  kl. 18.00. Det är viktigt att på alla sätt visa att vi står upp för de antirasistiska och demokratiska värderingarna Att ett solidariskt samhälle är rådande i ett harmoniskt samhälle. Att hat inte leder någonvart och ska besegras. Att ensam inte är stark och att vi tillsammans skapar ett lyckligare samhälle. Det är på detta sätt man bäst hedrar de mördade och skadade i Norge.

Inga kommentarer: