fredag, juli 15, 2011

På tur med M/F Gåsefjärden- Del 2














Militärbåtar på Kungsholmen.













Jag vet inte riktigt vad dessa "marinsoldater" gör men det ser ut som en liten tävling mellan dessa två båtar,









Från öppet hav i full fart mot hamnen. Fortsätter man ut mot horisonten så är nästa land man ser Polen. Från Karlskrona går det färjeförbindelser till Gdynia i Polen.














Ännu några av marinens båtar på Kungsholmen.












När Gåsefjärden lämnade Tjurkö så rök det från ön av någon anledning som jag inte vet. 










Drottningskär Kapell på Aspö är liksom   Kungsholmens fort en yttre befästning som skulle skydda Karlskrona från marina fiender. Den började byggas 1680.
Drottningsskär är huvudorten på Aspö och utgörs av Hytterna som har sitt ursprung i de landfasta böndernas fiskehytter vilka användes säsongsvis under fiskeperioderna vårar och höstar. Här finns också Lökanabbens fiskehamn. Drottningskärs samhälle har vuxit upp intill Drottningskärs kastell. På Drottningskär fanns en karantän som användes åtminstone vid koleraepidemin i mitten av 1800-talet.









Aspö är den enda av de stora skärgårdsöarna som saknar en fast förbindelse med fastlandet. Därför trafikeras trafiken via en färjeförbindlse till Karlskrona.













Här är vi på väg in mot Karlskrona igen.













Många sådana skär och småöar finns det i skärgården som alltså är den sydligaste i Sverige.














Bebyggelse på Dragö








Här är fler exempel  på mångfalden av hus på Trossö fast just denna del är en halvö på västra sidan och kallas Björkholmen. Marken är väldigt kuperad så det finns branta backar runt hela Trossö
Här syns den stora kupolen av Trefaldighetskyrkan. Den finns liksom Fredrikskyrkan på stortorget. Den 3 juni 1697 lades den första grundstenen till kyrkan, det tog dock till 1709 innan kyrkan var så klar att den kunde invigas vilket skedde den 27 juni detta år. Ytterligare 40 år skulle dock dröja innan bygget var helt klart.I samband med den stora stadsbranden i Karlskrona 1790 brann kyrkan och efter branden stod bara murarna kvar. Kyrkan återuppbyggdes efter de ursprungliga ritningarna men kupolen gjordes lägre, ritad av Olof Tempelman. Målning och träskulpturer utfördes av Johan Törnström.













Vy mot stadskärnan. 














Ännu en bild av de vackra husen på Trossö.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det var på Björkholmen jag bodde när jag var nere i Karlskrona ett par gånger i mitten av åttiotalet, i ett liten trivsam stuga som väl varit varvsarbetarbostad en gång i tiden. Minns att de hade lustiga färger på husen därnere, och att det var väldigt backigt. Skulle nog inte vilja vara där när det är vinter och hård vind från sjön.

Nicke Grozdanovski sa...

Det stämmer... det är fantastiskt vackert här nere.. du får komma o hälsa på Björn :)

Björn Nilsson sa...

Ibland tänker jag att det skulle vara roligt att göra ett återbesök. När jag var därnere visste jag inte att farfarsfar kom från landsbygden öster om Karlskrona. Vi får se. Det är svårt att sia, särskilt om framtiden. Ett tips som kanske fortfarande håller är om du skulle ha möjlighet att sticka ner till bokskogen i Tromtö naturreservat en bit väster om Karlskrona vid midsommartid, det var en märklig upplevelse.