söndag, juli 24, 2011

Storkyrkan

Storkyrkan, eller Sankt Nicolai kyrka, är domkyrka i Stockholms stift och tillhör Stockholms domkyrkoförsamling. Kyrkan ligger i kvarteret Rådstugan mellan slottet och Börshuset i Gamla stan, på Stadsholmens högsta platå. 

Kyrkan är Stockholms äldsta församlingskyrka och har anor från Birger Jarls tid på 1200-talet och brandspår tyder på att denna tidiga kyrka har eldhärjats, innan en treskeppig kyrka invigdes 1306. Sen har den byggts ut och blivit en av Sveriges viktigaste kyrkor. Kyrkan har traditionellt fungerat som plats för kröning av Sveriges regenter. Magnus Eriksson och Blanka av Namur var de första som kröntes där 1336. Nästa kröning i Storkyrkan skedde inte förrän Hans blev unionskung. Däremellan och på 1500-talet utfördes kröningarna i Uppsala domkyrka. Från och med drottning Kristina blev traditionen befäst. Gustav IV Adolf kröntes dock inte i Storkyrkan, men därefter samtliga regenter, tills 1907 då Gustaf V beslutade att han inte skulle låta sig krönas. Den sista kröningen i kyrkan ägde rum 12 maj 1873, då Oscar II och drottning Sofia kröntes. Mer om kyrkan kan läsas här


Storkyrkan är en av Stockholms kändaste byggnader 















Altaret.










Storkyrkan är som namnet säger en stor och mäktig kyrka med massor att titta på och förundras. Här ser man hela vägen mot utgången. Bilden är tagen nära altaret.















Vy mot altaret.









Sten Sture den äldre lät beställa en skulptur för att hylla sin seger över unionskungen Kristian I vid slaget på Brunkeberg 1471. Skulpturen Sankt Göran och draken placerades i Storkyrkan i Stockholm 1489














Norgetragedin var påtaglig även i Storkyrkan.





Vädersolstavlan är en tavla som hänger i Storkyrkan i Stockholm och är en av de äldsta kända bilderna av staden. Tavlan har fått sitt namn efter vädersolarna, det optiska solfenomen, som den avbildar och som uppträdde på morgonen den 20 april 1535. Det som avbildades var troligen en så kallad haloeffekt. Numera vet man att tavlan är gjord 1636 och är en kopia av orginalet från 1500-talet.

Inga kommentarer: