måndag, september 05, 2011

Välbesökt politikercafé i Vissefjärda

I kväll började Kommunfullmäktiges "turné" runt om i kommunen med start i Vissefjärda. Politikercaféerna är alltså igång igen. Det innebär att de partier som är representerade i fullmäktige deltar och tillsammans med tjänstemännen åker runt till kommunens sju orter. Dessa möten äger rum på biblioteken och veckan innan så har vi satt upp en brevlåda på stället som står på tur för caféet. I dessa lådor har kommuninvånarna möjlighet att lämna in lappar med någon fråga som sen tas upp på kommande möte. Givetvis är det fritt fram att ställa frågor och synpunkter på själva mötet. På de sättet blir det många spännande diskussioner.

I kväll var det alltså Vissefjärda som stod som värd för mötet och det blev en trevlig och välbesökt politikercafé. Det var ungefär 30-40 personer som hittade dit och det var trångt i biblioteket. Under de två timmarna som caféet pågick var det mest trafikfrågor som togs upp och som Vissefjärdaborna grunnade på. Bl.a. om farthinder på Storgatan för man upplever att både bilister och den tunga trafiken håller för hög hastighet genom samhället, bättre skyltning till miljöstationen och bättre asfaltsbeläggning på vissa vägar. Andra frågor som togs upp var stängningen av Linnefors järnvägsövergång som byborna vill stoppa. Trafikverket håller på med upprustning av Emmaboda banan som går till Karlskrona och vill därför bygga om eller stänga alla plankorsningar. Men byborna har från allra första början motsats sig den aktuella stängningen vid Linnefors. Vägen det handlar om är en grusväg som är väldigt naturskön mellan Vissefjärda och Törsbo. Den följer sjön Törns västra strand som man då och då skymtar i den täta skogen. Dessutom om övergången stängs blir det en lång omväg för byborna om man ska till Vissefjärda respektive Emmaboda. Därför har byalaget och Vissefjärda hembygdsförening överklagat beslutet och ville här ha kommunens hjälp. Kommunen har skrivit tidigare, januari 2010, till Trafikverket med synpunkten om att inte stänga övergången. Nu ville de som överklagat att kommunen på nytt ska skriva en skrivelse där man stöttar dem i denna process. Här tycker jag kommunledningen gav otydliga svar för man menade att det räckte med den skrivelsen man redan skrivit men att man skulle undersöka möjligheten till en ny. Jag tycker nog att de inte skulle skada att kommunen återigen skickar en skrivelse till de nya förhandlingarna. Det tror jag ger en värdefull hjälp till målsägarna och deras sak.

Vidare togs arbetet med yttermiljön vid äldreboendet Storegården upp och där kunde Tekniska chefen Erling Karlsson ge ett positivt besked om att arbetet kommer att komma igång när som helst. Han påpekade att kommunen har många åtagande runt om i kommunen och att det är därför de kan ta tid innan ett arbete kan komma igång. Turismen var också en fråga som togs upp och här beskrev kommunchefen Claes Lewander hur man jobbar med detta genom att tänka brett och att samarbete med andra kommuner som t ex Karlskrona är viktigt. Vissefjärda har mycket att erbjuda med sitt läge i Dackeland och inte minst golfbanan som är vida känd i golfvärlden för sitt vackra läge vid Kyrksjön.

Det var några av dem frågor som togs upp i dag och sammanfattningsvis kan man säga att det var ett mycket trevligt café som fördes i god ton och i en bra dialog. Detta är ett bra sätt att möta kommuninvånarna på deras hemmaplan för det ger en avslappnad atmosfär. Det är viktigt för oss Vänsterpartister att delta i dessa möten för man får en bra översyn om dagsaktuella frågor som kommuninvånarna har. Både vi politiker och tjänstemän informerar men även får till oss de synpunkter som kommer upp. Det är ett givande och tagande. Så nu rullar caféet vidare till Eriksmåla som har sitt möte den 3 oktober.

Inga kommentarer: