onsdag, september 07, 2011

Vi behöver rusta upp Åfors Folkets Hus.

Det är glädjande att konstatera att Åfors Folkets hus har de senaste åren fått ett uppsving av både egna arrangemang och även privata uthyrningar. Vi har ett brett utbud av både musik, teater, filmvisning och andra kulturella arrangemang. Nyheter för i år är vi börjat arrangera loppmarknad och ska nu i oktober ha en skördefest. Jag känner att folket börjar få upp ögonen för våra evenemang och vi har bra med besökare på våra aktivteter vi har tillsammans med andra föreningar som t ex. Åforsteatern, Damklubben i Åfors och Algutsboda hembygdsförening. Som exempel kan nämnas Allsången i Åfors som i början av juli drog 70-talet besökare, Polyhymnia spelning i lördags som också hade ett 70-tal besökare. Våra två loppmarknader som vi ordnat i år har också varit välbesökta. Detta var bara några exempel på de många arrangemang som vi har haft i år och nu stundar en välspäckad höst med t ex. Skördefest, teater, musik och filmvisning med olika kringarrangemang när Film i Glasriket drar i gång.

Allt detta är väldigt roligt och bidrar till att göra Åfors/Eriksmåla till kulturcentrum i Emmaboda kommun. Men vi har i dag en lokal som visserligen är väldigt fin och vi vill gärna bevara den historiska atmosfären men även utveckla och anpassa till dagens verksamhet. Huset är byggt 1956 med dåtiden krav och de kraven går inte hand i hand med dagens krav. I dag har rullstolsburna svårt att ta sig in i övervåningen då det inte finns någon ramp eller någon annan anordning för att underlätta för rullstolsburna. Vi har hittills kunnat lyfta upp den rullstolsburna uppför trappan men det håller inte i längden. Det ska vara så naturligt för möjligt för en rullstolsburen att delta i våra arrangemang och tyvärr är det inte så i dag. Även toaletterna på nedre våningen är från 50-talet och håller inte för dagens krav. De trånga och där kan inte en rullstolsburen ta sig in överhuvudtaget. Vi behöver även se över vår uppvärmning som i dag är pellets men det är ofta kallt i huset. Vi behöver komplettera med någon form av luftburen värme där man bara behöver värma upp den del av huset som man använder och det skulle bli både effektivare och energisnålare.

Detta kostar naturligtvis pengar och de pengarna har inte vi så att det täcker upp de har åtgärderna fullt ut. Jag är medveten om att åtgärderna med toaletterna och uppvärmningen inte kan göras på en gång men vi är väldigt angelägna att så snabbt som möjligt göra något åt tillgängligheten vid entrén så att rullstolsburna kan lätt ta sig in i Åfors Folkets hus. Kan kommunen hjälpa oss med dessa åtgärder vore vi tacksamma. Samtidigt vill jag särskilt bjuda in Tekniska chefen Erling Karlsson och Fritidschefen Jan Hagström till vårt stormöte den 17 oktober kl. 18.00. Vi kommer bjuda in alla intresserade till att diskutera husets framtid och därför vore det självklart bra att ha någon från kommunen som kan vara med i dessa diskussioner och se med egna ögon vad som behövs göra för att lokalen ska vara så bra som möjligt för att bedriva verksamhet i.

Inga kommentarer: