tisdag, oktober 04, 2011

Barnomsorg och Turism diskuterades i Eriksmåla

I går genomfördes det andra politikercaféet när biblioteket i Eriksmåla stod för värdskapet. Ungefär 30 talet personer hade hittat dit för att diskutera aktuella politiska frågor. Med på mötet var som vanligt både politiker från nästan samtliga politiska partier i fullmäktige förutom (kd) och (mp)och några av tjänstemännen.

Den första frågan som togs upp var oron för att förskolan i Eriksmåla vars lokaler vi satt i skulle läggas ner. Föräldrarna har tolkat vissa signaler från rektorerna om att man helst vill lägga ner Solgläntan och ha all förskolverksamhet samlad på Videbacken i Broakulla. Man har tidigare flyttat all fritidsverksamhet till Videbacken och oron är förståelig bland föräldrarna. Tanken är inte bara att samordna verksamheten utan även tänker man på barnen som får fler lekkamrater med fler barn på fritids. Men att det inte finns tydliga kommunikationer är inte bra. Föräldrarna har ställt frågor till ansvariga politiker men tydligen inte fått svar och fritidsverksamhetsändringarna har meddelats genom brev som barnen fått hem när åtgärdarna redan var utförda. Det är en grogrund för illavarslande rykten och sådana kan skada oerhört. Det är viktigt att ha en bra dialog mellan föräldrarna och ansvariga tjänstemän och politiker. Tyvärr var varken bildningschefen, ordförande eller vice ordförande i bildningsnämnden på plats så det var kommunalrådet Ann- Marie Fagerström som sa tydligt att så länge det finns barn så finns det absolut inga ambitioner att lägga ner någon förskola. I Solgläntan finns över 20 barn inskrivna just nu och det finns inga planer att lägga ner förskolan.

Turism och vägar var en andra spörsmål som togs upp i gårkväll. Det handlade om den nya turistbyrån vid rondellens rastplats där man ska fortsätta att utveckla den till kommande år. Man har tillsammans med loppmarknaden som arrangerats där haft bra med besökare i sommar. Smolken i bägaren är att restaurangverksamheten inte kommit i gång under året. Tyvärr är inte Trafikverket helt med på noterna för att göra den till en rastplats i deras regi fast det borde vara det med tanke på läget med två riksvägar (25, 28) som korsars här och läget mitt i glasriket. Men samtal pågår mellan kommunen och Trafikverket så vi får hoppas att dem hoppar på tåget om uttrycket tillåts. Trafikverket är hittills inte heller med på att sätta upp viltstängsel längst med den nyrenoverade 25:an till Nybro. Detta trots att flera viltolyckor skett på denna sträcka varav en person har omkommit och flera blivit skadade. Men påtryckningar från jägarna, kommunen och privata initiativ, bl.a. har jag skrivit mail men inte fått svar, har nått Trafikverket och än är sista refrängen inte sagt i denna fråga men tyvärr har säkerligen inte den sista viltolyckan skett heller.

Andra frågor som togs upp i går var bredbanduppbyggnaden. Utbyggnaden av Åfors Folkets Hus där en nödvändig handikappanpassning av vår entré och toaletter är nödvändig och att man ser över uppvärmningen av huset. Vi har kallat till möte i Åfors Folkets hus den 17 oktober där vi ska diskutera detta med allmänheten och inbjudna representanter från kommunen. Förbättringar och önskan om fler tjänster på Algutsboda serviceområde där socialnämnden är medvetna om situationen och har den på sin dagordning i presidiet.

Än en gång blev det en lyckad politkercafé där responsen från allmänheten är stor och att det alltid ett trevligt samtalsklimat på lika villkor. Det är viktigt att som vänsterpartister och politiker deltar i dessa träffar där vi får en bra översyn om dagsaktuella frågor som kommuninvånarna har. Både vi politiker och tjänstemän informerar men även får till oss de synpunkter som kommer upp. Det är ett givande och tagande som gynnar dialogen oss emellan. Så nu rullar caféet vidare till Lindås som har sitt möte den 7 november.

Inga kommentarer: