tisdag, oktober 11, 2011

Film i Glasriket i Åfors

Årets filmfestival, som är den femte i ordningen,äger rum mellan den 26 okt – 13 nov. Biografer i Glasriket visar allt från förhandsvisningar och premiärer på ny svensk film till dokumentärer och barnfilm, skräck- och zombie-filmer till klassiker.

Vi i Åfors Folkets hus kommer att ha olika filmkvällar under dessa festivalsdagar och vårt program ser ut som följer:



























Fredag den 28 oktober kl 19.00.
Det är med stolthet vi visar den nya Tintin filmen Enhörningens hemlighet i Åfors Folkets Hus samma kväll den har Sverigepremiär. Dessutom är det första gången vi visar en film i 3D. Filmen är ett animerad äventyr med den berömde journalisten Tintin med sin vänner Kapten Haddock och hunden Milou. Tre små fartygsmodeller, en epidemi av fickstölder, mystiska antikvitetshandlare, ett märkligt slott som ruvar på en hemlighet. När kapten Haddock berättar om sin legendariske förfader, herr François de Hadoque, faller bitarna på plats. Och det visar sig att Tintin och Milou är en sagolik sjörövarskatt på spåren. Baserad på Hergés tecknade album om Tintin som har samma titel som filmen. Steven Spielberg har regisserad filmen





























Lördag 29 oktober Kl.16.00
Ibland överträffar verkligheten dikten. Som gruppen Staff Benda Bilili, hemlösa gatumusiker från Kongo som kämpade för att bli ett etablerat band. Dokumentären om dessa människornas öden är en fantastisk historia att ta del av. 2004 börjar dokumentärfilmarna Renaud Barret och Florent de La Tullaye följa gatumusikanten Coco Yakala och hans band Staff Benda Bilili, som han sjunger och spelar gitarr i. De spelar på gatorna i staden Kinshasa, i afrikanska staten Kongo-Kinshasa men siktar stolta på att komma ut i världen med sin musik. Bandets medlemmar består av hemlösa och handikappade, varav många får skjutsas omkring på sina hembyggda rullstolar av gatubarn.




























Lördag 29 Oktober Kl. 18.00
Drömfilmen för alla som älskar italienska melodramatiska filmer och schlagers från 70-talet. Regissören Paolo Virzis barndomsskildring från Livorno i Toscana är en varm och humoristisk feelgoodfilm. I centrum står modern Anna med brustna skådespelardrömmar. Filmen rör sig lätt och elegant mellan nutid och 60- och 70-tal. Modern har insjuknat i cancer och lever på hospice, där sonen Bruno försöker försonas med mamman under hennes sista dagar i livet

Efter filmen dukas en buffé nere i samlingsrummet. Kostnad 100:- och anmälan görs senast den 26 oktober till Carla på nr: 0471-41318





























Tisdag 8 november Kl.18.00
Det är fåtal människor som är sådär levnadsglada, bekymmersfria och barnsligt naiva att man nästan blir irriterade på dem. Thierry Guetta, huvudpersonen i "Exit Through the Gift Shop" är sådan och det bästa är att han är på riktigt!

Brittiske gatukonstnären Banksy är en hemlig, hypad och välkänd profil i sina kretsar. Franskfödda Guetta är en slapp vintagehandlare med slackerattityd men ivrigt intresse kring film. Han filmar ständigt sin omgivning var han än går och när han följer sin grafittimålande kusins eskapader så får han upp smaken för gatukonst, och så småningom Banksy som han träffar genom inom gatukonsten högt aktade kontakter.

Banksy, vars identitet hittills aldrig röjts, tar in Guetta som sin skyddsling och låter honom följa med i arbetet. Guettas plan blir en dokumentär om Banksy men resultatet blir, efter ihärdigt grävande bland tusentals tidigare aldrig genomtittade videoband, en besvikelse och Banksy tipsar lite nonchalant Guetta att prova på gatukonsten. Något han aldrig skulle gjort.





























Söndag 13 november Kl. 16.00
Anton Glanzelius spelar den elvaårige överlevnadskonstnären Ingemar i en kärleksfull och gripande barnskildring i 1950-talsmiljö. Ingemars pappa är vid ekvatorn och lastar bananer och hans mamma ligger för döden. Därför skickas Ingemar till en morbror i Småland. För att klara av vardagens sorger och besvärligheter fantiserar han om alla som har det värre. I Småland kommer Ingemar med i ett fotbollslag och lär känna pojkflickan Saga.

Stora delar av filmen som regisserades av Lasse Hallström, spelades in i Åfors för 25 år sedan så vi är glada att återigen visa filmen i Åfors Folketshus.

Samtliga filmer kostar 80 kr och har man ett festivalpass går man in för 40 kr. Ett sådant pass kostar 50 kr och köps b la hos oss under festivalen. Entrén öppnar en halvtimme innan föreställningen.

2 kommentarer:

Mats sa...

Justera Nicke. De spelar nog på gatorna i huvudstaden Kinshasa i landet Kongo-Kinshasa.
För övrigt kan jag rekommendera allt som har att göra med den sk Lingalamusiken från Kongo länderna.
Det lyssnade vi mycket på när vi var i Afrika.

Nicke Grozdanovski sa...

Jag har ändrat det nu och du är välkommen att se filmen.