tisdag, oktober 18, 2011

Hammarby tog sista chansen

Bajen vann den mycket viktiga streckmatchen mot Jönköping Södra med hela 5-2. Men det började med en mardrömstart med 0-1 redan efter 6 minuter efter en omställning som inte Bajen hängde med på. Sist på bollen var Tommy Thelin som kunde omarkerad stöta in ledningsmålet. Jönköping hade ytterligare några farliga lägen innan Hammarby minst sagt kom in i matchen Till skillnad mot så många gånger förr denna säsong fick Hammarby utdelning och vände matchen på fyra minuter i mitten av första halvlek. Christoffer Gustavsson blev Bajens första målgörare denna kväll när han i den 25 minuten förvaltade Simon Helgs vackra inlägg. Bara fyra minuter senare kom 2-1 för Hammarby när en klackfintade Erik Figueroa tog sig förbi sin försvarare och pangade iväg bollen så Niklas Helgesson inte hade något annat val än att mota ut den till en påpasslig Björn Runström som inte gjorde något misstag. Nu var det alltså Bajen som satt i förarsätet och man spelade bra under denna period och med fem minuter kvar av halvleken kom också ett förlösande tredje mål då Andreas Dahl hittar David Johansson i den bortre delen av straffområdet och David drar till på volley förbi en chanslös målvakt.

Bajen inledde andra halvlek oerhört starkt och radade upp en mängd chanser under de första tio minuterna. Hammarbys fjärde mål hängde i luften och därför kom det som en stor överraskning när domaren Jim Petersson dömde i den 67min sin första straff för kvällen Sällan har det gått så fort från att låta så mycket till att vara så tyst som när Branimir Hrgota, helt oberörd av det massiva visslandet, chippade in straffen i mitten av målet. Simon Helg fick i samband med tröjdragningen sitt andra gula kort och visades av planen. Nu blev det nerv i matchen och nervöst bland oss supporters. Med tanke på hur säsongen har varit så var man beredd på att en Jönköping kvittering skulle komma när som helst. Men Hammarby ville annorlunda denna gång och mot alla psykologiska odds satte Hammarby ytterligare två bollar bakom Helgesson. Båda på två solklara straffar och målgörare blev Andreas Dahl i den 83 minuten och Maic Sema på övertid.

Segern innebär att Hammarby nu ligger på fast mark med samma poäng som Jönköping Södra som nu ligger på kvalplats men med tre måls bättre målskillnad. Hammarby har med andra ord allt i sin egen hand inför slutomgången på lördag då man möter Ängelholm på bortaplan. Seger i den matchen så är denna mardrömsäsong äntligen över. Förlust så väntar ett ovisst kval om Jönköping tar poäng hemma mot Sundsvall. Spänningen är olidlig.