torsdag, oktober 27, 2011

Madesjö kyrka

Madesjö kyrkas totala historia har starkt förankrade fästen som går tillbaka till 1500-talet. Troligen har kyrkans nuvarande plats varit helgad allt sedan Sverige började bli kristet på medeltiden. Den tidigast kända kyrkan var byggd av trä och brann ner till grunden år 1652. Efter branden byggde man upp en ungefär likadan ny kyrka av trä. Först 1753 bestämdes att bygga nuvarande kyrka av sten och den invigdes år 1757. Med förändrade behov har kyrkan sedermera byggts ut i omgångar och den kyrka som vi ser idag stod färdig år 1885, då bland annat koret och sakristian uppfördes.













Kyrkans innandöme med blicken mot altaret.













Orgeln och kyrkläktaren.













Framme vid altaret.






En del av kyrkogården. I bakgrunden syns de välbevarade kyrkstallarna som inrymmer Madesjös hembygdsmuseum. Redan på 1700-talet fanns det kyrkstallar på platsen invid Madesjö kyrka. Madesjö är sammanvuxet med Nybro och är en statsdel som ligger väster om Centrum.


Att vandra på en kyrkogård är väldigt spännande och en av dem spännande sakerna är de olika yrkena som de avlidna hade. Här ligger Mössmakaren C G Ohlsson som föddes 29 april 1834 och dog 27 januari 1908 och hans maka Ingrid Ohlsson som föddes 30 januari 1826 och dog 2 februari 1901. Det har alltså gått över ett sekel sedan de båda dog. Hur upplevde dem sin tillvaro under 1800-talet? Vilka drömmar hade de och hur såg deras vardag ut? Frågorna är många, svaren finns men är få.

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

När det förr i tiden fanns behov av större kyrkor så byggdes dessa ut. Idag när behovet av kyrkor minskat borde vi alltså förvänta oss samma beslut fast tvärt om, så att säga: riv kyrkor det inte finns behov av. De är många!!

Visst är det kul att gå på kyrkogårdar:

http://fotolasse.se/hemsida/piraten/piraten.htm