lördag, oktober 08, 2011

På läktaren vinner man inga debatter

Det är inte ofta jag kritiserar mitt eget parti av den enkla anledningen att det inte finns några anledningar till det. Vänsterpartiet brukar göra det mesta rätt och analyser som är korrekta. Men inte ens solen saknar som bekant svarta fläckar och frågan om inte bojkotten av morgondagens partiledardebatt i SVT:s agenda är en skönhetsfläck för Vänsterpartiet.

Bakgrunden är att vänsterpartiet och Socialdemokraterna inte vill stå på samma sida som Sverigedemokraterna under debatten. Anledningen är att man tycker att SVT ger sken av en regering på ena sidan och en "samlad" opposition på den andra. Fast den "samlade oppositionen" är så långt i från samlad som man tänkas kan. Vi har en minoritetsregering där moderatledda regeringen är beroende av andra för att föra fram sin politik och det har dem fått oftast från (SD) som röstat med regeringen i nio fall av tio. Men även miljöpartiet och Socialdemokraterna har gjort upp med regeringen i några frågor. Men varken vi eller miljöpartiet och Socialdemokraterna har några som helst tankar och ambitioner att på något sätt ha med Sverigedemokraterna att göra. Ändå fanns oron där från både (S) och (V) att så skulle de uppfattas av media genom att vi står på samma sida. Denna oro är större än förmågan att i debatten framhävda just detta och innebär att båda partierna väljer att hoppa av debatten.

Jag tycker detta är helt fel och mycket märkligt inställning. Jag förstå oron och tycker det är helt rätt att påpeka innan att vi inte har något med (SD) att göra och att placeringen är olycklig. Men sen är det absolut det bästa vi kan göra nämligen att Lars Ohly företräder vår politik gentemot både regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Vi har Sveriges bästa politik som vi ska vara stolta över och vi måste fokusera på vår politik i stället för att fokusera på var vissa partier står i lokalen. Det är på det sättet vi har alla chanser att vinna debatter genom att visa vilket parti som egentligen är det ledande oppositionspartiet i Svensk politik. Ett parti som både säger vad vi menar och agerar efter dessa värderingar. Nu blir den rösten tyst i morgon och istället riskerar vi att framställas som gnälliga barnungar som inte får som dem vill när de leker med andra barn i sandlådan. Den debatten kommer vi aldrig att kunna vinna för på läktaren vinner man inga sympatier kamrater. Nu blir all fokus riktad på orsaken till varför vi bojkottar debatten och det enda detta gynnar är den vi inte vill ska få någon uppmärksamhet. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kan bara stå och mysa och klä sig i martyrkavaj och säga rätt ut att vi inte vågar ta debatten mot honom och han får stå i debattstudion utan att någon säger emot. För vi tror väl inte att våra politiska motståndare inte kommer utnyttja vår frånvaro?

Men det allra värsta tycker jag är att våra väljare och sympatisörer inte kommer få sina röster hörda. Vem ska föra deras talan i morgon när vi inte är där? Vi är inte stora nog att avstå från denna debatt och alla andra debatter för att föra fram deras talan. Våra väljare är viktigare än att fokusera på andra partiets placering i en debattstudio.

Inga kommentarer: