tisdag, november 29, 2011

Kommunalrådet ville inte debattera revisionsrapporten om Bodasatsningen

Det blev ett långt fullmäktige i gårkväll när budgeten skulle tas. Budgeten kommer jag återkomma till vid ett senare blogginlägg. Men vi hade ju den enkla frågan som jag lämnat in om Bodasatsningens revisionsrapport som gav kommunen en svidande kritik mot hanteringen av satsningen.

Eftersom den låg sist på ärendelistan så hann klockan bli 23.30 på kvällen innan det var dags för den. Med hänsyn till tiden och att alla ville hem så föreslog jag Kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (S) att min enkla fråga skulle debatteras vid nästa fullmäktige men Ann-Marie sa att hon inte hade för avsikt att skjuta upp frågan och att hon lämnat ett utförligt skriftligt svar och att hon inte tänkte säga något mer i detta ärende. Därför blev det en märklig situation för mig att gå upp och säga något om hennes svar när man samtidigt visste att hon inte skulle gå upp och bemöta mig.

För det fanns en hel del i svaret som var värt att bemöta. Hennes svar visar att man inget har lärt under resans gång. Det finns inget uns av själkritik, ödmjukhet eller reflektion. Man kör fortfarande fartblinda på i ullstrumporna med gasen i botten. Istället finns där en svidande kritik mot mig och Vänsterpartiet där hon skriver att hon inte är förvånad av min utlåtande med tanke på att vi enligt henne gång på gång försöker ge socialdemokraterna påhopp om det ena eller det andra. Jag vet inte vad hon syftar till för vi ägnar inte oss av påhopp utan vi ägnar oss för politik. Vi har ställt ett antal interpellationer och lagt in några motioner och om det är påhopp enligt kommunalrådet så är hon ute på farliga vägar. Annars skulle de vara intressant att veta vad hon syftade på.

Sen skriver hon att "Om Nicke och hans parti hade tagit ansvar för Emmaboda kommuns utveckling så hade de samarbetat med socialdemokraterna i dag, i denna fråga såväl som i de flesta andra." Hennes minne är kort då vi samarbetade under mandatperioden 2006-2010 och, om vi ska hålla oss till Bodasatsningen, var med och köpte glaset, vi var med och köpte glasbruket och vi var med på de första 10 miljoners borgen. Så nog har vi tagit ansvar i denna fråga. Det vi senare sa nej till var när vi i mars månad skulle borga för ytterligare 24 miljoner kronor bara några månader efter den första borgen. Vi tyckte att det nu var dags att stanna upp och bromsa eftersom vi kände att det började gå lite väl fort och att det var mycket pengar det handlade om. Allt skulle gå så fort som möjligt för att allt skulle vara klart till 19 juni då den planerade invigningen skulle hållas. Det är också att ta ansvar tycker jag.

Det är inte satsningen det är fel på utan hanteringen som jag kritiserar och när hon säger i svaret att det är Nejsägarna som hörs högst och mest så lägger hon även denna revision i "Nejsägarfållan". Det är olyckligt att man är så fartblind att man inte ens kan svara på mina frågor om man förhåller sig till revisionsrapporten. Hon skriver visserligen att man tar rapporten på största allvar men läser man resten av svaret så lyser detta allvar med sin frånvaro. Det finns inte ett spår av självkritik eller reflektion om hanteringen och det tycker jag är märkligt.

Revisionen kritiserar upphandlingen som man anser var lagvidrigt när kommunen genomförde en upphandling som inte var öppen för konkurrensen. Skälet som kommunledningen anger var att tidpunkten annars inte kunde hållas eftersom hyresgästen OPEN hade krav på att få öppna sin designgalleria i juni. Men detta skäl håller inte enligt revisionerna. Men enligt svaret så hävdar kommunalrådet trots det att detta inte kan jämföras med andra förhållande eftersom detta betyder så mycket för kommunen. Men man måste trots det göra hanteringen rätt och i tur och ordning, inte minst för att behålla trovärdigheten i allmänhetens ögon. Svårt att se att ett företag ska kunna påverka hur kommunen hanterar lagen om upphandling.

Slutligen var det synd att Ann-Marie inte ville ta debatten, samtidigt jag förstår att det var sent på kvällen och The Glass Factory var uppe tidigare i budgetdebatten. Det var synd att hon inte tog mitt erbjudande om att skjuta upp min fråga till nästa fullmäktige. Det var trist också att hon så tydligt aviserade att hon inte kommer gå upp mer i denna fråga under kvällen. Det är också ett sätt att förhålla sig till revisionernas kritik och att inte ta den på allvar.

Inga kommentarer: