onsdag, december 21, 2011

Älmtamåla skola


Älmtamåla skola byggdes under senare hälften av 1800.talet och ligger i numera i norra delen av Karlskrona kommun och ca 2 mil söder om Emmaboda. Hittar inte så mycket historik om just skolan men i dag drivs den av Älmtamåla Skolrotes Intresseförening som övertog huset 1972. Föreningen bedriver en omfattande verksamheter. En musikgrupp, en kör och olika solister underhåller oss vid våra evenemang: spelmansträff på pingstdagen, musikfest i juni, skördefest i oktober mm. Föreningen har efterhand byggt upp en liten men professionell musikstudio bakom gallerförsedda dörrar till en före detta lärarbostad. Där finns utrustning för inspelning och uppspelning, högtalare för inne- och utebruk. Kören, ett halvt dussin vuxna entusiaster under professionell ledning bejublas så mycket att barn och ungdomar anmält intresse för att starta en kör till. 

Fritidsgård drivs i skolan av och till, beroende av barnkullar och föräldraintresse. Efter några intensiva år är det just nu låg nivå på traditionella aktiviteter. Men föreningen har också en IT-sektion som tidigare bedrev intensiv utbildning. Sedan nu de flesta kan använda dator ordnas LAN-träffar: ungdomar och vuxna samlas under ett par intensiva dygn några gånger om året till dataspel, avbrutna då och då för en god grill.

Med stöd av EU-pengar och offentlig, nationell finansiering i ett Leader-projekt har föreningen med ideell insats av tusentals timmar byggt upp en utespelplats på den del av tomten där den första skolan stod. Det är en scen på den gamla skolgrunden och publikbänkar i sluttning med utsikt över sjöar. Den har redan gjort lycka vid musikfester, friluftsgudstjänster och inte minst teater. 1992 bildades teaterföreingen Jord i skorna som är väldigt aktiv än i dag.

Som om inte detta är nog så förvaltar föreningen också naturen runt omkring området. Med länsstyrelsens och kommunens stöd har ett tiotal vandrarleder anordnats, de flesta också bra som cykelleder. Det är en insats för friskvården. Ute på lederna berättar anslagstavlor om vad man ser. Översiktskartor finns vid skolan, Älmtamåla fyrvägskors och vid Furs bro. Inom fem km från skolan finns ett tjugotal små och stora sjöar, de flesta med fisk. Fiskekort kan köpas hos föreningens kassör.

Lyckebyån bildar gräns åt nordöst. Den är en underbar kanotled. Vid Västersjön vid Fur finns en vacker kommunal badplats. Föreningen sköter badplatsen och den kanotupptagsplats som finns där.

Så Älmtamåla med omnejd är verkligen värt ett besök: Älmtamåla skolas hemsida

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Hörru Nicke!

"Med stöd av EU-pengar och offentlig, nationell finansiering i ett Leader-projekt "

EU-pengar är vanliga svenska skattepengar som varit nere i Bryssel och vänt. Där har det dock varit ett visst svinn.

Du kör byråkratspråk så man blir mörkrädd: "offentlig, nationell finansiering", kan översättas till att skattebetalarna stått för kostnaden. Eller att det är bekostat av skattepengar.

Nu förväntar jag mig att du kommer med en bra översättning av begreppet: "Leader-projekt".

Som politiker av den rätta färgen borde du vara noga med tydligheten och inte falla i fällan och tro att något är märkvärdigare än det i verkligheten är bara för att man använder ovanliga, fiiina ord.

För överigt får jag passa på att önska dig God Jul, eller ska jag säga Very Good Christmas? Eller ska jag önska dig en "godkänd jul"?

Jag hoppas vi ses i Uppsala i början av nästa år.

Nicke Grozdanovski sa...

Vi ses i Uppsala om några veckor.

Ja du, vad svarar jag på detta? Även om du och jag vet att allt är politik så behöver man inte alltid tänka så. Den här ideela föreningen är aktiv på många olika sätt och det är inte min uppgift att raljera över deras finansiering. Det handlar inte om att falla i någons fälla utan detta är ingen politisk artikel utan en presentation och uppmärksamhet av denna förening.

Jag önskar dig och Gunilla en god jul och så hörs och ses vi på kongressen.