onsdag, december 07, 2011

Johansfors glasbruk

År 1889 grundades ett glasmåleri i det tidigare mejeriet vid Sliparedammen i Johansfors. Det är den vita byggnaden till vänster som delvis syns på bilden.
Råglas köptes in från andra glasbruk, det dekorerades sen och såldes vidare. Affärerna gick så lysande att man två år senare tog steget och startade egen tillverkning av glas. Johansfors glasbruk invigdes i augusti 1891 med traditionell hyttpredikan. Hyttan är byggnaden till höger på bilden. Bilden är den äldsta kända av Johansfors glasbruk och tagen i slutet av 1890-talet. Här låg den fram till 1955 då nuvarande byggnad byggdes som dock låg på samma plats. Den nya hyttan rymde förutom hyttan även sliperi och övriga lokaler som omklädningsrum och tvättrum för personalen.




De första decennierna bestod tillverkningen främst av pressat och drivet glas för hushållningen, men även slipat och målat glas tillverkades.

Under 1920-talet började man tillverka glas under beteckningen "vackrare vardagsvara". Influenserna kom från Ellen Key och Arts and Crafts-rörelsen i England och innebar att låta konstnärer designa vackra men billiga vardagsföremål för arbetarklassen.

Under krisåren på 1930-talet arbetade man mycket med färgat glas i kulörerna sepia, bärnsten, grönt, svart och gult för att dölja den orena glasmassan.

Bengt Orup var brukets konstnärliga ledare under åren 1952-1973. Hans stilrena serviser från 1950-talet Stripe, Strikt, Party och Garden med målade ränder i olika färger är mycket populära samlarobjekt idag.

Bland andra konstnärer som varit anställda vid Johansfors kan nämnas Erik Hennix, Margareta Hennix, Ingegerd Råman, Bertil Vallien och Christopher Ramsey.

1991 var det exakt 100 år sedan hyttan grundades men istället för ett festligt 100 årsjubileum så lade Orrefors Kosta Boda-koncernen ner bruket. Efter det bytte bruket ägare flera gånger fram till 1997 då det köptes av norska Magnor Glassverk A/S där bruket drevs som ett dotterbolag. Emmaboda kommun köpte glasbruket och hyrde ut lokalerna till Johansforshyttan som bedriver sin verksamhet här men har sin försäljning numera på Bruksgatan 11. Numera ägs hyttan av Condevent AB som planerar att ha Romtillverkning i Hyttan där man tänker blåsa flaskorna på plats, fylla dem med rom och sedan sälja den exklusiva produkten. Så 120 år efter grundandet av bruket så lever Johansfors glasbruk vidare in i framtiden.

Källa: Häftet- Johansfors- en liten guide

Inga kommentarer: