söndag, december 25, 2011

Julafton i Åfors kan aldrig bli fel

Precis hemkommen till hemmets vrå i Emmaboda efter en trevlig och behaglig julfirande med mor, far och broder i Åfors. Till skillnad från de två senaste åren blev detta en grön jul då snön lyste med sin frånvaro. Dagen började med mulet och regntunga moln men dessa försvann under kvällen så att det blev en stjärnklar julaftonskväll.


















Maten smakade som vanligt jättegott och man blev mätt och belåten. Julen är ju en traditionens högtid, jag tänker på komedin Svensson, Svensson vars julavsnitt alltid visas på julaftonskvällen. När Gustav Svensson upptäcker att Doppet i grytan saknas på julbordet blir han förtvivlad. När Lena, hans hustru, säger att det var ingen som doppade i grytan i fjol så säger Gustav att det inte spelar någon roll, Grytan ska stå där varje julafton, punkt slut. Det är de julen handlar om delvis, inget får ändras. Men trots det så sker det visa traditionsförändringar sakta men säkert så om 100 år kanske vi har andra traditioner. B la är det många som helt skippar sin eget julbord på julaftonen och äter ute i stället. Krogarna har upptäckt det och har ofta öppet den dagen. 



















Sverige går i stiltje under de här helgerna. Många som arbetar inom t ex industrin har arbetat in dessa dagar och är långlediga under jul och nyårshelgen. Men vissa samhällsfunktioner måste fungera även om det är helger och man kan inte bara stänga dem hur som helst. Jag tänker på vårdinrättningar som sjukhus, äldreomsorgen och hemtjänst, polisen, brandkåren, affärsbiträden, alla de som har jouren på ett eller annat sätt och många andra som gör en samhällsinsats under jul och nyår. Det är inte alltid man tänker på dessa människor som arbetar under jul och nyårshelgerna men de är värda all uppskattning man tänkas kan. Utan dessa skulle samhället snabbt kollapsa och det tror jag inte alla medborgare är medvetna om, i allafall inte de första de tänker på.

Jag hoppas verkligen att alla får uppleva en trevlig julhelg utan misshandel, fylla och andra otrevligheter. Julen ska vara en fridens högtid, men som vi vet så är det inte alla som får uppleva detta. Det är hemskt tycker jag och jag lider med de som råkar illa ut såväl på julafton som årets övriga dagar. Sen tänker man på de som inte har någon att fira julen med och som sitter ensamma hemma i stugan. En del har själv valt att ha det så andra är påtvingade ensamheten. Det är de sistnämnda som man skänker en tanke en helg som denna.

God fortsättning på er alla.

Inga kommentarer: