fredag, december 16, 2011

Karl Eriks Nilssons pension

Emmaboda fd kommunalråd Karl Erik Nilsson (S) har under fem år sedan han lämnade sin post fått 25 248 kronor i månaden och har sammanlagt fått ut nära 1,5 miljoner under fem år från Emmaboda kommun, samtidigt som han arbetat för andra kommuner och ställt upp på olika arvoderade uppdrag för Fotbollförbundet och andra, men stoppat in alla förtjänster i det företag han driver. Detta kan man läsa om i dagens Östran.

Där kan man också läsa att anledningen till att Nilsson väljer att utnyttja förmånen är att han ser det som en kompensation för ett lågt kommunalrådsarvode. Karl Erik Nilsson var kommunalråd i 12 år där han sista året 2006 hade halvtidstjänst p g a han då hade ett annat uppdrag i "Hela Sverige ska leva". Då fick han hälften av 38 672 kronor i månaden, Det tycker han i dag var låg lön då han jämför vad andra kommunpolitiker och tjänstemän har. Så han tycker det är rätt att han "kompenseras" för den dåliga lönen han säger att han fått. Vad jag minns gick det ingen nöd på honom under hans tid som kommunalråd. Hans lön var inget som diskuterades öppet i allafall.

Karl-Erik Nilsson har valt att kringgå reglerna genom att själv inte ta ut någon lön från sitt eget bolag men istället valt att dela ut ett frikostligt arvode till sin fru som sitter med i bolagsstyrelsen.

Det är
P4 Kalmar som har granskat hans pension. Enligt dem har Karl-Erik Nilsson fått nya uppdrag, bland annat inom fotbollen, och som ordförande i Hela Sverige ska leva, men inkomsten därifrån har totalt sett varit så låg att den inte påverkat hans politikerpension mer än marginellt. Emmaboda kommun har redan räknat med att maxbeloppet på runt 4,5 miljoner kronor kommer betalas ut, förutsatt att han inte fick något nytt jobb. Då skulle ersättningen minska i takt med inkomsten. Han har samtidigt ett aktiebolag med betydligt större intäkter. Granskningen visar vidare att det är först i år som hans inkomst från Svenska fotbollsförbundet och Hela Sverige ska leva totalt sett gör att pensionen minskar och då med ganska blygsamma belopp. Första samordningen gjordes i maj då gick han miste om 1 588 kronor och i juni handlade det om 650 kronor. Karl-Erik Nilsson är storfavorit till att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet nästa år Då så slipper skattebetalarna i Emmaboda till hans politikerpension. Om inte kommer utbetalningarna att förmodligen fortsätta.

Jag tycker han har ett märkligt synsätt även om Karl Erik Nilsson inte gjort något fel enligt reglerna men moraliskt är det mycket tveksamt. Han kunde ha avtått från pensionen under de år han fortfarande är verksam och tagit sitt leverbröd från det företag han har. Men den moralen hade inte han inte.

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Ytterligare en sosse som spär på politikerföraktet alltså!
Ja, vad säger man?

Nicke Grozdanovski sa...

Att det tyvärr händer något med vissa människor när man får smak av pengar.