onsdag, december 28, 2011

Långgatans östra del.

Långgatan i Emmaboda är en viktig gata i Emmaboda och var även det förr i tiden. Gatan anlades tidigt söder om järnvägen och blev i början på 1920-talet torgplats och platsen där man fick höra senaste om vad som hände utsocknes. Här fanns olika magasin som olika företag använde för att importerar och exportera sina varor med tågen.









Torgdag på Långgatan hölls söder om bangården. Fotot är taget av Ateliér Lindau 1923



I dag är en del av de gamla husen borta och ersatta av hyreshus och företagslokaler. Här finns en av de äldsta företagsbyggnaderna i det som numera heter Ahlsell men som mer är känt som Neikters & Rosén vars grund är från 1875 då J U Thorsell byggde affärshus. Mer om det om några dagar. På den östra sidan av långgatan förenas den i dag med viadukten som leder bilisterna mot centrum och på andra sidan når man väg 120. Där fanns det i början av 1900-talet två vackra hus som kallades Björklunda och Björklunda 1












Björklunda i slutet av 1920-talet.



Huset byggdes 1899 av smedsmästaren August Widerstedt från Kristvalla.1903 köpte skomakaren Carl Emil Johansson huset. Han ägde det i några år innan Gottfrid och Nanny Holmqvist övertog huset 1909. Erik ”Mulle” Holmqvist och Oskar ”Masse” Holmqvist var Smålands första landslagsmän i fotboll. De spelade i bl a IFK Norrköping (på 1940-talet) men kommer från Emmaboda och växte upp i detta hus under 20-talet. Emmaboda kommun köpte huset 1953 och huset revs redan 1956 och på denna plats är det i dag en del av en parkeringsplats till olika företagsbyggnader.


Karl-Uno Café 1923. Vid grinden står ägaren Karl- Uno Johansson


Strax öster om det förra huset byggdes 1910 detta vackra hus av sadelmakare August Pettersson. Efter att Matilda Karlsson köpt huset 1917 så var det början på en mångårig caférörelse i detta hus. 1921 köpte Karl- Uno Johansson huset och han drev under 30 år Karl- Unos Café och Resanderum i fastigheten. Karl- Uno var företagsam och hade redan på 20-talet installerat elvärme i huset. Tyvärr finns inga uppgifter om huset senare historia men kommunen köpte den 1971 bara för att riva den vilket man kan tycka är synd. I dag finns Elbyråns lokaler på denna plats.


















Elbyrån i dag.



Källa: Emmaboda hembygsförening- Emmaboda tätort 125 år, 1999

Inga kommentarer: