lördag, december 17, 2011

Toppresultat inom äldreomsorgen i Emmaboda kommun

I går firades det med tårta på de särskilda bonderena runt om i kommunen. Anledningen är att Emmaboda kommun får toppbetyg när det gäller verksamheten inom äldreomsorgen. Äldreomsorgen i Emmaboda kommun står sig mycket bra i jämförelse med andra kommuner, den är dessutom billigast i landet. Det visar den nya rapporten med öppna jämförelser inom äldreomsorgen som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen ger ut gemensamt.

Rapporten visar att Emmaboda genomgående ligger mycket bra till när det gäller särskilt boende. Omsorgstagarna inom särskilt boende i Emmaboda är nöjdast i landet. Kommunen hamnar också på plats ett i riket när det gäller maten inom särskilt boende. Dessutom kostar äldreomsorgen i Emmaboda minst i landet.

Emmaboda kommer på plats tre i riket när det gäller andelen utbildad personal. Det innebär att personalen inom äldreomsorgen i Emmaboda i hög grad har rätt utbildning för sitt jobb. Vidare hamnar Emmaboda på plats fyra i riket vad gäller hur trygg man känner sig inom särskilt boende. Inom hemtjänsten får Emmaboda ett medelbetyg.

– Vi är väl medvetna om att det finns många områden där vi kan förbättra oss, men det är helheten som ser så bra ut i den här rapporten och det är roligt, säger Eila Medin, socialchef i Emmaboda kommun.

– Det som förvånar oss i rapporten är att skillnaden mellan den upplevda kvalitén inom hemtjänsten och särskilt boende skiljer sig så pass mycket åt. Det kommer vi att analysera framöver. Det är ju samma arbetslag som jobbar inom de båda verksamheterna. Vårt mål är naturligtvis att alla människor som får våra insatser ska känna sig lika nöjda.

Rapporten "Öppna jämförelser 2011: Vård och omsorg om äldre" publiceras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Socialstyrelsen gemensamt. I rapporten jämförs vården och omsorgen utifrån 31 indikatorer. Det handlar bland annat om bemötande och inflytande, trygghet, mat och aktiviteter, fall, undernäring och trycksår, stöd i livets slutskede och efter stroke samt läkemedelsanvändning.

Jämförelserna bygger på enkätundersökningar och statistik från till exempel Svenska Palliativregistret, Riks-Stroke, Senior Alert, Läkemedelsregistret, Patientregistret, Registret över kommunala insatser enligt Socialtjänstlagen samt Kommun och landstingsdatabasen

Inga kommentarer: