tisdag, december 06, 2011

Utred kungens immunitet

Lena Olsson, ledamot för Vänsterpartiet i riksdagens justitieutskott, vill att kungens straffrättsliga immunitet utreds. I en fråga till justitieminister Beatrice Ask undrar Lena Olsson statsrådet är berett att ta initiativ till att en utredning tillsätts för att se över bestämmelsen i regeringsformen med direktiv att föreslå ett upphävande av åtalsförbudet eller i vart fall en inskränkning av regelns tillämpningsområde.

Idag kan inte kungen åtalas, oavsett hur allvarlig gärningen är. Regeln härstammar från den tid då kungarna var allenarådande och ansågs vara källan till alla lagar.

Vänsterpartiet anser att principen är i dålig samklang med de grundläggande principer om demokrati och jämlikhet, som vårt statsskick bygger på. Flertalet medborgare skulle ha mycket svårt att förstå och acceptera om kungen skulle göra sig skyldig till allvarliga brott, men inte kunna åtalas för dem på grund av en föråldrad bestämmelse i regeringsformen.

2 kommentarer:

MA sa...

Hej Nicke. Trots att vi ofta har olika åsikter så har jag lagt in dig bland mina bloggar på min nygamla blogg :-)

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Markku... Det låter bra det.. vi har olika åsikter ibland, men vi har säkerligen mer lika åsikter om man ser över det stora hela :) Kul att du är tillbaka som bloggare, alltid kul o läsa din sida.