fredag, januari 27, 2012

Ett svek mot svenska folkets nej till euron

Socialdemokraterna meddelade idag att har kommit överens med regeringen i fråga om europakten. Det innebär att Sverige nu med största sannolikhet kommer att delta i pakten. Frågan kommer att avhandlas vid morgondagens EU-nämndsmöte i Riksdagen.

- Socialdemokraterna menar att de fått igenom sina krav hos regeringen. I de texter som jag har läst är inte de kraven inte tillgodosedda. Jag kan därför inte förstå hur de kan vara överens med regeringen, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiordförande.

Där finns inga rättsligt bindande garantier för fackliga rättigheter i europakten. Inte heller står det klart att Sverige kan står fria från bindande regler och ändå få inflytande över besluten i pakten. Ett inträde i pakten innebär också att man går emot folkomröstningsresultatet om euron, ett resultat som också var ett tydligt nej till centralstyrd ekonomisk politik.

- De länder som ansluter sig till pakten blir tvungna att bedriva en ensidig nedskärningspolitik, som riskerar att förvärra den djupa krisen ytterligare. Stimulanspolitik för att få ekonomin på fötterna blir i praktiken omöjlig, säger Jonas Sjöstedt

Inga kommentarer: