onsdag, januari 25, 2012

Jordnära frågor i Långasjö

I går anlände politikerturnén Politikercafé till Långasjö för att ha en dialog med ortsborna där. Platsen var biblioteket och där samlades förutom ett 25 tals Långasjöbor även politiker från samtliga partier som är representerade i fullmäktige förutom Folkpartiet och Centerpartiet. Närvarande tjänstemän var socialchefen Eila Medin, teknisk chef Erling Karlsson, bildningschef Marit Persson och kommunchef Claes Lewander.

Ett politikercafé är helt och hållet på kommununinvånarnas villkor. Det är de som sätter dagordningen med sina frågor och funderingar och ingen av oss politiker eller tjänstemän vet vilka ämnen som tas upp. Det enda vi vet är de frågor som har lämnats in i den brevlåda som funnits på stället någon vecka innan mötet äger rum. Dessa skriftliga frågor tas med till mötet och diskuteras. I går i Långasjö fanns det inga sådana inlämnade frågor men det innebar inte att Långasjöborna saknade funderingar. Det blev jordnära frågor som t ex. handlade om cykelvägar mellan Långasjö- Emmaboda, soptömning, kollektivtrafik och avsaknaden av ett privat matställe i Långasjö.

Av dessa viktiga frågor vill jag reflektera vid två av dem nämligen det faktum att det går tomma bussar från Långasjö till Emmaboda och att det inte finns något matställe i Långasjö. När det gäller det förstnämnda så nämnde en av Långasjöborna att han inte fick åka med den buss som ändå passerar Långasjö strax efter sex på morgonen och som kör till Emmaboda station för att hämta upp tågpendlare för bussning till Xylem (f.d. ITT Flygt). Sträckan mellan Strängsmåla där bussgaraget finns och Emmaboda station är nämligen inte linjelagt och därför kan inte arbetspendlare åka till sitt jobb med den bussen som ändå ska dit. Det är lite märkligt tycker jag att man inte kan samordna detta på ett effektivt sätt. KLT säger att det är dyrt att stanna bussen men för tusan hakar, pendlaren betalat ju för att åka med och förmodligen skulle fler nyttja denna möjlighet om den fanns och därmed skulle Kalmar läns trafiken få in sina intäkter. Nu tvingas arbetspendlaren ta en senare buss och som inte är framme i Xylem förrän strax efter sju.

I december 2005 brann Klintakrogen ner. Krogen som var välkänt för sina stora Schnitzlar låg i Strängsmåla, strax söder om Långasjö och var ortens enda matställe. Den låg också i närheten av dåvarande Geijer trä, sågverket som i dag heter Södra Timber, och som stillade många sågverksarbetares hunger. Klintakrogen återuppstod aldrig och sex år senare finns det fortfarande inte något matställe som har öppet kvällstid eller på helger. Servicehuset Allégårdens kök har fungerat som catering till sågverket och de verkar vara väldigt nöjda med maten. Men nu eftersöks alltså ett matställe utöver detta av Långasjöborna. Med tanke på att vi har Södra Timber i Strängsmåla, turistmål i området som Klasatorpet och andra sevärdheter och ett fungerande vandrarhem i Långasjö så är det märkligt att ingen startat upp ett matställe. Problemet är nog att det inte finns fungerande lokal att ta över utan man måste bygga om en annan lokal till ett fungerande kök med de extrakostnader det medför. Detta bidrar nog till att ingen vågar satsa. Men nog kan man ändå tycka att det är lite märkligt att de inte finns något privat matställe i Långasjö.

Slutligen är det bara att konstatera att konceptet med politikercafé funkar. Det är fantastiskt tillfälle att höra vad kommuninvånarna har för frågor närmast hjärtat. De brukar vara mycket välbesökt och trevlig stämning under dessa möten och gårdagen var inget undantag. Nästa politikercafé är i Boda den 28 februari Kl. 17.00.

Inga kommentarer: