fredag, januari 27, 2012

Skärp kraven på bemanning på äldreboenden!

En jämförelse som Socialstyrelsen gjort av personaltätheten på privata respektive kommunala äldreboenden under tre år (2008-2011) visar att de privata stadigt har 10 % mindre personal än de kommunalt drivna. Det innebär en besparing på 800 miljoner kronor.

- Självklart påverkar antalet anställda kvalitén. Två personer på kvällen på en demensenhet kan hjälpa de äldre betydligt mer än en person. Äldreomsorgens resurser har under flera år minskat trots att antalet äldre ökat. De 800 miljonerna hade behövts i äldreomsorgen. Vänsterpartiet har framgångsrikt drivit och fått igenom kravet på bindande regler för bemanning på demensboenden, säger Eva Olofsson, äldreomsorgspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

- De privata äldreboendenas lägre personaltäthet bygger också på fler deltider och osäkra timanställningar. Men äldreomsorgens anställda måste kunna leva på sin lön. De behöver bättre, inte sämre arbetsvillkor, fortsätter Eva Olofsson.

- Vänsterpartiet har som enda parti öronmärkt pengar till fler anställda inom äldreomsorgen. I vår budget finns en satsning på 3 miljarder fram till 2014. Det innebär 7 500 fler anställda i äldreomsorgen. I budgeten föreslås också stora satsningar på utbildning och utbildningsvikariat.

Vänsterpartiets motion om bindande regler för en god bemanning i demensvården antogs av riksdagen mot regeringens vilja och ledde till det arbete som nu pågår hos Socialstyrelsen. Riksdagens socialutskott bereder just nu ett initiativ från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet att också få bindande regler för övriga biståndsbedömda äldreboenden

Inga kommentarer: