onsdag, januari 18, 2012

Torsten Jansson undergräver Åforsgruppens engagemang

Förra veckan skickade Åforsgruppen ett öppet brev till New Wave groups VD Torsten Jansson som innehöll våra synpunkter till hans varsel i Glasriket och i Åfors i synnerhet. I går på mötet fick vi ta del av svaret. Ett svar som andades arrogans och hånfullhet gentemot engagemanget. Det börjar ändå seriöst från Torstens sida då han inleder brevet med

”Stort tack för ert brev och det är roligt att ni engagerar er! Efter att vi täckt 250 miljoner kronor i förluster under de senaste åren har vi tyvärr inte råd med mer tålamod.”

Här kunde han slutat för sen spårar svaret ur fullständigt. Han kan tänka sig skriver han att sälja eller hyra ut bruket till Åforsgruppen.

”Ingen skulle bli gladare än jag om glasbruket i Åfors kunde leva vidare. Jag tror det skulle vara fullt möjligt, om till exempel de 300 som var på mötet satsade 100000 kronor var så har man ju ett startkapital på 30 miljoner kronor.”

Detta är naturligtvis ett nonsenssvar, Han vet det orealistiska i sitt "erbjudande" och därmed undergräver han vårt engagemang eftersom han nämner alla de som var på det första mötet i hyttan att satsa 100000 kr som då skulle ge 30 miljoner kronor som dessutom tydligen bara är ett startkapital. Ett fullständigt nonchalans mot oss som vill bruket väl och som är oroliga för vår bygds framtid. Istället för att öppna för en konstruktiv dialog med oss så sparkade han igen den dörren med sin arroganta stil

Många tycker att Torsten och hans New wave group har betytt mycket för glasriket och visst så kan man ju se en betydande utveckling i Kosta med outleten och glashotellet. Det skulle fortsätta sen i den övriga delar av hans glasrike dvs Orrefors, Boda och så Åfors. Men den sidan av utvecklingen blev en helt annan. Boda är nedlagd som glasbruk, det har vi i Emmaboda kommun blivit varse om med tanke vilka turer som vi haft när vi köpte glasskatten i Åfors. Kosta och Boda och slutligen även bruket i Boda som numera som bekant är ett Glasmuseum.

Det anrika bruket i Orrefors är obetydlig numera 44 av 55 anställda vid glasbruket i Orrefors
ska varslas vilket innebär att endast elva personer kommer arbeta kvar på glasbruket. Trots att Orrefors Kosta Boda gått ut med information om att glasbruket i Orrefors inte ska läggas ner är det många inklusive jag som tvivlar.

Åfors vill man släcka ugnarna och endast behålla shopen och måleriet. Flera hundra anställda har fått gå från sina arbeten på bruket sen 2005 då New Wave kom in i bilden. Ar detta en positiv utveckling av Torsten Jansson engagemang i glasriket.? Svaret är givetvis nej. Allt negativt utveckling som skett kan man naturligtvis inte klandra Torsten Jansson för men han bär ett ansvar som VD att glasets marknadsföring inte varit bärande och att han endast ser ett kortsiktiga vinstintresse och inte ser kärleken till hantverket. Men enligt vad han skriver i brevet så har inte han råd med tålamod. Det är så kapitalister resonerar och det visar han med sitt brev till Åforsgruppen.

Inga kommentarer: