torsdag, februari 23, 2012

Bättre bemanning i äldreomsorgen

Vänsterpartiet är mycket glada att socialutskottet även beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utfärda föreskrifter om bemanning i övriga äldreboenden.

Efter att Vänsterpartiets motion om bindande regler för bemanning i demensvården antogs 2010 gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att komplettera sina nationella riktlinjer för god vård och omsorg. Förslaget ska presenteras i juli 2012.

- Varje gång jag besöker ett äldreboende säger personalen att vi måste bli fler för att kunna ge en riktigt bra omsorg utifrån de äldres individuella behov. Därför behövs det tydligare nationella riktlinjer för bemanning, säger Eva Olofsson.

- Men för oss räcker inte det. Äldreomsorgen behöver mer resurser. Därför höjer vi nivån i vår budget med tre miljarder öronmärkt för äldreomsorgen. Det skulle innebära 7.000 fler anställda och göra verklig skillnad, säger Eva Olofsson.

Beslutet fattades av ett enigt socialutskott och är resultatet av ett initiativ från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Uppdraget gäller att ta fram föreskrifter om bemanning i äldreomsorgen för personer utan demenssjukdom. Föreskrifterna ska utgå från den enskildes behov. Varje person ska utredas och bemanning ska bestämmas utifrån de behov som faktiskt finns.

Inga kommentarer: