lördag, februari 25, 2012

Brist på specialistsjuksköterskor kräver bättre utbildningsvillkor

Ekot redogör idag för den stora bristen av specialistsjuksköterskor i Sverige, vilket bland annat leder till att operationer måste ställas in runt om i landet. Vårdförbundet menar att över 30 000 nya sjuksköterskor måste anställas de närmaste sju åren, varav många specialister. Vänsterpartiet behandlar frågan i sin senaste budgetmotion och föreslår satsningar som bland annat ger betald specialistutbildning för sjuksköterskor.

– Vi välkomnar att frågan uppmärksammas och att Vårdförbundet gör en bedömning som ligger i linje med vår. Det råder stor brist på specialistsjuksköterskor. En anledning till detta är att sjuksköterskor, till skillnad från läkare, i stor utsträckning måste ta tjänstledigt med studiemedel för att specialisera sig. Även den dåliga löneutvecklingen spelar in, kommenterar Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V).

– Vårt budgetförslag skulle det göra möjligt för sjuksköterskor att utbilda sig på arbetstid, där de under utbildningsperioden erbjuds 80 procent av lönen. Vi föreslår också en utökning av platser på utbildningarna. Detta är samtidigt en viktig jämställdhetsfråga eftersom sjuksköterskeyrket är kvinnodominerat. Vårt föreslag skulle förbättra kvinnors villkor inom vårdsektorn, säger Ulla Andersson

Inga kommentarer: