måndag, februari 27, 2012

Den verkliga valfriheten gör skillnad.

Valfrihet är ett fint ord som innebär att en människa kan forma sitt liv utefter sina förutsättningar och beroende på vilket skede i livet man befinner sig i. Detta försvinner inte bara för att man kommit upp i åren, samma grundläggande behov finns kvar. Detta ställer krav på samhället att erbjuda så bra äldreomsorg som möjligt för att täcka valfrihetsbehovet. Det handlar om allt i från det primära behoven som när man vill äta, lägga sig, stiga upp, gå en promenad mm. till att fylla den dagliga aktiviteten med så mycket olika verksamheter som möjligt.

Vår kommun ligger i absoluta framkant när det gäller vår äldreomsorg det visar olika undersökningar. Personlen på de olika verksamheterna gör ett fantastiskt arbete för att förgylla våra omsorgstagares vardag. I Algutsboda har man som exempel spelat Bowling på Nöjeshuset med några från demensboendet. För detta ska fortsätta vara möjligt krävs det fortsatt satsning på välfärden både från kommunens sida men framför allt från riksdagen. Med en borgerlig regering som har varit i makten i fem och ett halvt år har denna satsning kommit av sig. Vi har en högerregering som prioriterar miljardskattesänkningar och urholkning av den generella välfärden genom att sälja ut verksamheten till privata alternativ. Det är det den sk borgerliga valfriheten fokusering att prata om utövare istället för den verkliga valfriheten.

Det är här Lagen om Valfriheten (LOV) kommer in i bilden. Lagen är avsedd att fungera som ett frivilligt verktyg för de kommuner och landsting som vill konkurrenspröva verksamhet genom att överlåta valet av utförare till brukaren/invånaren. Den Socialdemokratiska ledningen har hittills sagt Nej till att urholka den kommunala verksamheten, det har varit den borgerliga oppositionen som har pratat sig varmt för detta. Så döm av min förvåning när jag här om dagen fick reda på att Socialnämnden har ansökt om statliga medel för ett projekt som under ett år ska undersöka förutsättningarna för införandet av LOV. Vad är syftet med detta är min fråga till den socialdemokratiska ledningen i kommunen. Jag har inget emot att man undersöker vad kommuninvånarna vill men att göra det genom att sälja in LOV:en tycker jag är fel väg att gå. Jag är fullständigt övertygad om att vi lär få höra om kommuninvånarna inte är nöjda med den omsorg som kommunen ansvarar för. Det har skett innan och det kommer också att ske i framtiden om vi inte ger den kvalitet som krävs. Det gäller för oss att fortsätta utveckla vår verksamhet på alla plan så vi även i framtiden kan bibehålla vår erkända kvalitativa verksamhet.

Vad borgerlig valfrihet leder till har vi sett i Sverige de senaste åren. Först sänker man skatten och sen säger man att välfärden inte räcker till om vi inte jobbar längre, I Lunds kommun sparkar man anställda i omsorgen och ersätter dem med volontärer som man själva förmedlar. Man säljer ut det ena efter det andra offentliga välfärdverksamheten till riskkaptalistiska bolag som har stora vinstintresse inom detta område. Vi har sett resultatet av detta under senare tid. Allt är till salu i högerns värld. Man nedgraderar den offentlig anställda personalen genom att ständigt hylla och framhäva de privata alternativen när man jämt och ständigt pratar om hur bra det är med konkurrens inom omsorgen. Man förmedlar budskapet att det är lite finare att vara privatanställd än att vara offentligt. Det är klart man inte säger det rakt ut men signalerna är tydliga för dem som lyssnar.

Det skapar ingen trygghet för vår personal som 24 timmar om dygnet året runt kämpar för att ge våra omsorgstagare en värdigt liv. Allt är naturligtvis inte frid och fröjd här heller men istället för att urholka så vi måste istället satsa på välfärden, göra yrkena attraktiva, här är "Nya tiden" projektet viktigt för att höja sysselsättningsgraden för dem som vill, anställa mer personal så att personalen känner att de räcker till för att ge våra omsorgstagare ännu mer verklig valfrihet och sist men inte minst måste vi byta regering och politik i sveriges riksdag senast 2014.

Inga kommentarer: