fredag, februari 10, 2012

Det krävs en nystart för bostadsbyggandet

Den 10 februari hölls en hearing i Rosenbad angående Lennart Sjögrens utredning om bristen av studentbostäder. För inbjudan stod Stefan Attefall (KD), civil- och bostadsminister.

En av slutsatserna som utredaren slår fast är att det finns stora problem för studenter att finna bostäder i respektive lärosäten. Endast fyra av trettio städer kan inom en månad erbjuda bostäder till sina studenter. Utredningen föreslår att lärosätena och studenterna själva ska ta ett större ansvar för situationen. Detta innebär i praktiken att regeringen inte vill skjuta till en enda krona för att öka bostadsbyggandet. Deras lösning är en fortsatt andrahandsuthyrning, som varken är hållbar eller långsiktig.

- Idag behöver över en kvarts miljon ungdomar ett eget boende. Därför är det viktigt att det också finns statligt stöd för att öka bostadsbyggandet. Särskilt för studenter och ungdomar, säger Amineh Kakabaveh, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

- Sverige är ett klassamhälle och det syns även i boendet. Till skillnad mot regeringen vill Vänsterpartiet möta bostadsbristen genom ett ökat bostadsbyggande, avslutar Amineh Kakabaveh.

Inga kommentarer: