torsdag, februari 23, 2012

Grattis alla föräldrar

Så då fick alla rojalister något att glädja sig åt. Kronprinssenssan Viktoria födde i morse en liten flicka som har titeln tronföljare. Som alla nyblivna föräldrar så är detta en stor lycka för Viktoria och Daniel och det är ingen som på något sätt missunnar dem detta. Så länge vi har monarki så är det förmodligen ofrånkomligt att undvika denna mediala hysteri som en tronföljarfödsel innebär. Men barns föds i Sverige varje dag så egentligen är det inget märkvärdig. Men för varje förälder är det ett under när ett barn kommer till världen, så varje barns födelse är unikt oavsett om det är en tronföljare eller t ex. ett arbetarbarn.

Onekligen kommer den nya prinssesans liv bli bevakad in i minsta detalj, varje steg, varje val kommer noggrant bevakas av media. Detta enbart för att hon är född av en kronprinsessa. Hon blir det offentliga barnet som alla andra kungliga barn och speciellt om man är en blivande tronföljare. Allt är in i minsta detalj reglerat sen lång tid tillbaka.

Frågan är om detta är värdigt ett demokratiskt stat att ha monarki? Alla vet nog min åsikt så det tänker jag inte älta en sådan här dag utan konstaterar en än gång allas likas värde och då passar inte monarkin in. Så en gång grattis alla föräldrar. Era barn betyder lika mycket även om bebisen inte råkar vara en tronföljare.

Inga kommentarer: