fredag, februari 10, 2012

Konditori Fenix och Café Emma

Under de åren sen Emmabodas grundande har det funnits många olika caféer och fik. De allra flesta är sedan länge borta men två fik har fortfarande kvar sin verksamhet på orten och det är två med historiska rötter.

Konditori Fenix hittar man på Kyrkgatan 3 i Emmaboda. Huset byggdes 1937 av Anton Johansson från Fiskesjö i dåvarande Algutsboda kommun. Hans svåger, Gunnar Karlsson ritade huset. Redan från början blev det här ett bageri och konditori då bagarmästaren Robert Modigh hyrde huset för sin verksamhet. Detta varade till 1949 då Oskar Ungsten från Broakulla köpte huset. Han hyrde ut den till sin bror Hugo Theandersson som fortsatte att baka bröd och göra goda bakverk i huset. 1950 sattes en stenugn i bageriet. Tidigare hade man bakat i en gammaldags bakugn som eldades med ved.

Östen och Inger Sandqvist ägde och drev Konditori Fenix från 1960 och fram till att Ulf Thor övertog rörelsen i början av 2000-talet. Fenix är känd för två saker den finaa 50-60-tals inredningen där man t o m har en fungerande Jukebox. På övervåningen har man inrett på 70-talsvis. Den andra är den fantastiska TV-tårtan som uppfanns 1958 av konditorn Rune Karlsson på café Centrum i samband med att TV-masten i Bälshult skulle invigas. Östen Sandqvist på konditori Fenix fick en del av receptet och än idag tillhör TV-tårtan en av favoriterna och storsäljare på Fenix.














TV-tårtan.







Kyrkogatan där man ser Fenix till vänster. Längst upp ser man kyrkan i Emmaboda. Bilden tagen i början av 50-talet.
Café Emma finns på Storgatan 14 och huset är byggd 1906 av arbetaren Axel Karlsson som strax efter såldes till tändsticksfabrikör Ludvig Möller. Redan 1918 bedrevs café och matservering här när Emma och Alfred Johansson hyrde nedervåningen. År 1924 köpte stenhuggaren Axel T H Johansson som kom från Brunamåla,  med hustrun Helga och barnen Göte och Karin. Caferörelsen fortsatte men upphörde när huset såldes 1938 till skräddaren Fritjof Hedström som naturligtvis bedrev skräderi först på egen hand men senare tillsammans med dottern Ann-Britt. i huset. Hustrun hette Ellen. Ann-Britt och Fritjofs måg övertog huset 1969.

Mellan åren 1972-1982 drev Yngve Ederam sparköp i lokalerna.  Efter 1982 renoverades och moderniserades huset och ett utehus byggdes på baksidan. Där byggdes ett bageri och Erik Järnebäck som ägde huset startade konditori Emmagården. Namnet är förmodligen från Emma Johansson. Ett antal olika ägare har sen åttitalet fram till nu förvaltat konditorin och caferörelsen.

Johanna Sjöndin är den nuvarande ägaren och när hon övertog rörelsen så ändrades namnet till Café Emma.












Foto på huset runt 1920. Vet tyvärr inte vilka personerna på bilden är. Förmodligen är det ägarna Emma och Alfred Johansson med familj eftersom det stämmer överens med årtalet.


Källa: Emmaboda hembygdsförening- Emmaboda tätort 125 år, 1999

4 kommentarer:

Markku Ahonen sa...

Det är väl Johanna Sjöndin som äger Emma, inte Malin. Annars väldigt läsvärt inlägg.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack Markku. Naturligtvis heter hon Johanna. Jag blandar ihop systrarna. :-)

Lasse Strömberg sa...

Den där tårtan ser livsfarlig ut - men god. Farligt god!

Nicke Grozdanovski sa...

I sommar när du och Gunilla kommer till Småland ska vi smaka på den :)