tisdag, februari 07, 2012

Vänsterpartiet satsar på guldkant i äldreomsorgen

Vänsterpartiet föreslår att de som bor på äldreboenden får möjlighet till två guldkantstimmar varje vecka. Det ska vara timmar då man får använda personalens hjälp till det man själv önskar. Förslaget kostar en miljard kronor per år och innebär 2500 nya anställda på äldreboendena.

- Våra individuella behov försvinner inte bara för att vi blir äldre. Därför måste personalen ha tid för var och en, utifrån var och ens egna önskemål om vad som är viktigt i livet. Vi kallar det guldkantstimmar, säger Eva Olofsson, äldrepolitisk talesperson (V).

När äldreomsorgens resurser krymper och tiden inte räcker till krävs prioriteringar. Då försvinner det som inte anses vara absolut nödvändigt först. Vänsterpartiet vill bryta den utvecklingen genom statliga pengar till fler anställda på äldreboenden.


- Förslaget innebär två timmar mer hjälp i veckan per person som den äldre själv väljer vad man vill göra med. Det kan vara alltifrån att med personalens hjälp ta en promenad eller gå på konditori till att maila barnbarnen, säger Eva Olofsson.

Satsningen på 1 miljard kronor om året räcker till två timmar per person varje vecka. Efter att i budgeten ha satsat på fler anställda på äldreboendenas demensenheter, satsar Vänsterpartiet i detta nya förslag på fler anställda på övriga äldreboenden.

Inga kommentarer: