fredag, februari 17, 2012

Vapenexporten till USA bör avbrytas

Idag avslöjar tidningen ETC att pansarskott som Sverige exporterat till USA hamnat i händerna på privata säkerhetsföretag i Irak. Att USA överlämnar pansarskotten till tredje part är ett brott mot det exportavtal som upprättats med Sverige.

- Avslöjandet visar att USA struntar i de avtal man tecknat. De är oacceptabelt att svenska vapen hamnar i händerna på privata säkerhetsföretag i Irak, som vi vet har begått mycket omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Hans Linde, utrikepsolitisk talesperson.

Vänsterpartiet kräver nu att regeringen och ISP, Inspektionen för Strategiska Produkter, agerar. Idag lämnar därför Hans Linde en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt.

- ISP måste omedelbart inleda en förundersökning om uppgifterna. Skulle det stämma att USA återigen brutit mot ingångna avtal finns det inget annat alternativ än att bryta den svenska vapenexporten till USA, säger Hans Linde.

I juli 2009 avslöjades det att AT4:or som sålts till Venezuela hamnat hos Farc-gerillan. Då frös ISP exporten och den har inte återupptagits eftersom det pågår en utredning. Men när det avslöjades 2010 att vapen som Sverige exporterat till USA hamnat i händerna på den irakiska armén fortsatte exporten. 2010 sålde Sverige för 1,2 miljarder kronor till USA.

- Det måste vara ett slut på dubbla måttstockarna när det gäller svensk vapenexport. Sveriges internationella trovärdighet skadas av att vi passivt accepterar att USA för vidare de vapen som de har köpt av oss, säger Hans Linde

Inga kommentarer: